Bíró: meg kell tanulnunk a városok pulzusát kitapintani

fotó: DÁVID Anna Júlia

Volt hét olyan település, ahol sem a tanácsosi, sem a polgármesternek nem volt kihívója, azt már augusztus 18-án megnyertük, kezdte a vidéki települések választási értékelőjét Bíró Barna Botond, az udvarhelyszéki RMDSZ elnöke.

Bögöz községben volt nagy verseny, Újszékelyen pedig szoros eredmény: 14 szavazattal nyert az RMDSZ. Etéd községben is úgy néz ki, Szilveszter Attila nyert, az RMDSZ jelöltje, megvan Homoródszerntmárton, Kányád, Lövétét és Farkaslakát toronymagasan vitte a szövetség – fogalmazott Bíró.

Udvarhelyszéken három EMSZ-es és egy POL-os vezetésű település van, ezen kívül minden községben RMDSZ-es polgármestert választottak.

Ami a legfájóbb az RMDSZ-nek, hogy Székelykeresztúron nem tudtak nyerni, “mert annak ellenére, hogy Rafai utóbbi négy évben sok fejlesztést, beruházást hozott, és látszik is a városon a fejlődés, elvesztettük. A visszajelzések alapján nem is az volt a probléma, hanem… más” – halkult el az elnök.

Bebizonyosodott, hogy a szavazók az arroganciát, a gőgöt nem szívesen választják, inkább az alázat fele hajlanak, ismerte be az udvarhelyszéki elnök.

Véleménye szerint szinte felkelést indítottak kihívói a jelenlegi polgármester ellen, kemény, mobilizáló kampányuk volt, magas volt a választási részvétel. A tanácsosi lista még nem ismert, de itt lesz a legérdekesebb, bízom abban, hogy a testületben az RMDSZ többséget szerez, mondta Bíró.

Kicsit olyan volt ez, mint egy RMDSZ-es előválasztás

Felsőboldogfalván Sándor József RMDSZ-es polgármester mindenképp indulni akart, azonban Boldogfalva falu mindenképp változást. Ezért függetlenként jelöltette magát Zsombori Levente, és meg is nyerte. Bíró Barna Botond bízik abban, hogy a többséget meg tudják azért boldogfalvi a tanácsban szerezni, és úgy tűnt számukra idáig, hogy Zsombori is kész lenne az együttműködésre egy RMDSZ-es többségű tanáccsal.

Parajd egy büszkeség számunkra, ott utolsó pillanatban derült ki, hogy Bokor Sándor nem indul. Siménfalván is váltás volt, az ottani csapat egy garancia arra, hogy sokkal emberközeli lesz a községvezetés. Székelyudvarhelyen azért sajnálom a csapatot, mert rengeteg munkát belefektettek a kampányba, mondta Bíró.

– A következő négy évnek a munkáról kell szólnia, és meg kell találnunk, hogyan tudjuk közösen fejleszteni Udvarhelyszéket.  A megyei tanácsosi és megyei tanácselnöki szavazatokat is átnézve kell egy komoly összegzést, kiértékelést végeznünk. A városoknak a lüktetését, pulzusát kell megtanulnunk kitapintani – vonta le a következtetést.