Bíró Barna Botond az RMDSZ Hargita megyei tanácselnökjelöltje

Miután kedden hat-hétórás tanácskozás után nem sikerült döntésre jutnia a Hargita Megyei Egyeztető Tanácsnak, forrásaink szerint szombaton a testület egyöntetűen Bíró Barna Botond, az udvarhelyszéki RMDSZ elnöke mellett tette le a voksát.

Bíró Barna Botond kérdésünkre megerősítette szombat délután az információt.

Mint ismert, három jelölt közül kellett választania a HET-nek: a jelenleg harmadik mandátumát töltő, csíkszéki Borboly Csaba, az előző választásokon is már indulási szándékát jelző gyergyószéki Barti Tihamér és az udvarhelyszéki Bíró Barna Botond között. Bíró Barna Botond a keddi ülés után jelezte portálunk kérdésére, hogy nem lép vissza a jelöltségtől és további tárgyalásokat folytat annak érdekében, hogy megszerezze a HET, valamint jelölttársai bizalmát. Kérdésünkre elárulta: az egyébként kedden elfogadott tanácsosi rangsorban ő áll az első helyen. A tanácsosjelölteket rangsoroló algoritmust úgy alakították át ezen a keddi ülésen, hogy az első három helyre a három elnökjelölt került. Várhatóan a napokban nyilvánosságra hozzák azt is, hogy kik lesznek a további tanácsosjelöltek az RMDSZ listáján. Az udvarhelyszéki jelöltek rangsora ebben a cikkben olvasható.

A Hargita megyei jelöltekről, mivel három területi szervezet működik a megyében, a HET dönt, aminek hat-hat udvarhelyszéki és csíkszéki, valamint három gyergyószéki tagja van, a jelöltséghez szükséges, hogy az abszolút többségen túl minden területi egységből szerezzen egy-egy szavazatot az elnökjelölt.

Négy éve Udvarhelyszék Bíróval az élen még Borboly mellett tette le a voksát, ám így sem a HET, hanem a Szövetségi Állandó Tanács hozta meg a végső döntést arról, hogy ki legyen Hargita megyében az RMDSZ jelöltje, és ezzel informálisan arról is döntött, hogy ki legyen a megyei tanács elnöke.