Bindea: sürgősen alpolgármestert kell választani!

A májusi rendes tanácsülésre Bindea Dániel (MPP) előterjesztett egy javaslatot, melynek értelmében „Székelyudvarhely Önkormányzati Testülete sürgősen alpolgármestert kell válasszon” – olvasható a szerkesztőségünknek is elküldött közleményben, melyet a helyi MPP Facebook-oldaláról időközben töröltek.

Az ügy aktualitását az adja, hogy május elején Pálfi Kinga (POL) alpolgármester iktatta lemondását, ennek elfogadását pedig a május végi ülésre terjesztették az önkormányzati testület elé. Azóta patthelyzet alakult ki, ugyanis egyik frakció sem vállalta be, hogy új alpolgármestert jelöljön. A többséget alkotó POL azért, mert Gálfitól megvonta a bizalmát és ellenzékbe vonult, az RMDSZ meg az MPP pedig azért, mert szerintük a Szabad Emberek kaptak felhatalmazást a városvezetésre, nekik kell megoldaniuk a csapaton belüli konfliktust.

A tanácsülés közeledtével az MPP hirtelen változtatott az álláspontján,

most már úgy gondolják, hogy a sorozatos lemondások és a polgármester körüli feszültségek „halaszthatatlan cselekvést követelnek minden önkormányzati képviselőtől”, pártszíntől függetlenül. 

Bindea attól tart, hogy amennyiben a jelenlegi állapot tartós marad, annak további „beláthatatlan következményei” lesznek városunkra nézve, amelyek nem csak a következő két évre, hanem sokkal hosszabb távon „Székelyudvarhely megrekedéséhez, stagnálásához” fognak vezetni.

Tudomásul véve, hogy Gálfi Árpád polgármester saját csapatának felszólítására sem szándékozik lemondani, úgy gondolja, nem tehetik meg, hogy a mandátum hátralévő két évében „tétlenül asszisztálunk Székelyudvarhely további lecsúszásához, a tervezett fejlesztések elmaradásához, városunk teljes leépüléséhez”. Ezért arra biztatja kollégáit a tanácsban, hogy akkor is vállalják a feladatot, ha a feltételek és a körülmények nem a legkedvezőbbek. 

Szerinte most nem is az alpolgármesteri tisztség politikai hozadéka a fontos, hanem az alpolgármester által ellátott feladatkörök, feladatok elvégzése „nem tűr halasztást”.

Az általa benyújtott határozattervezet alapján – a politikai súly sorrendjében – elsőként Godra Zsoltot, a Szabad Emberek (POL) frakcióvezetőjét, másodikként Berde Zoltánt, a székelyudvarhelyi RMDSZ frakcióvezetőjét javasolta alpolgármesternek. Elmondása szerint erről telefonon egyeztetett velük is, de amennyiben ők nem vállalnák a tisztség betöltését, akkor ő, Bindea Dániel megtenné.

Amint az érintetteket sikerül elérnünk, visszatérünk a friss információkkal.

Kiemelt fotó: archív, uh.ro