Bikaviadal Agyagfalván, Ceaușescu Derzsben

Négy kosaras bál lesz február utolsó szombatján, farsang végén.
Részlet a Nyitott ablakból. Fotó: Fülöp Lóránt

A héten vége a farsangi időszaknak, de szombaton még több helyen tartanak kosaras bálokat Udvarhelyszék falvaiban. Négy bálról szereztünk tudomást, ezeket ajánljuk olvasóinknak a hétvégére.

Hagyományos házasember bált szervez az agyagfavi társulat

február 29-én, szombaton este 20 órától. Bemutatják Lőrincz Miklós  a Bikaviadal és a Bocsánat, felség című darabjait, László Miklós Pardon, tévedtünk és Nóti Károly Süt a hold című jeleneteit.

Az esményt szervező csapat 2004-ben fogott neki a kosaras bálok megszervezésének, fiatal házasok kezdeményezésére indult újra a farsangi hagyomány. Voltak nehéz esztendők, de most már nem kell hívogatni a szereplőket, maguktól jelentkeznek. Jó hangulatú próbák előzik meg az előadást, idáig az iskola épületében gyűltek össze gyakorolni a résztvevők – mondta el érdeklődésünkre Zongor Emma helyi pedagógus, aki évek óta besegít a jelenetek kiválasztásába, betanításába.

Történik valami nálatok,

szeretnéd, hogy lehetőségeink szerint hírt adjunk róla? Küldd el az információkat lehetőség szerint egy nagy méretű, jó minőségű fénykép kíséretében a szerkesztoseg@uh.ro e-mailcímre.

Hozzátette, azért rövid, vidám jelenetekkel próbálkoznak, mert így többen kapnak nagyobb szerepeket, egy nagyobb színdarab esetében 6-7 személy főszereplése mellett a többieknek csak kisebb, mellékszerepek jutnának. Huszonhárom szereplő-szervező várja pénteken a főpróbára az érdeklődőket és a házasember bálban tartott előadásra szombaton.

Csekefalván idén Jánosi Leventéék húzták a piros tombolát,

őket illeti meg a szervezés 2020-ban. Legalább tízéves múltja van a kosaras báloknak a Székelykeresztúr melletti településen, a rendszerváltozás után voltak csak olyan évek, amikor nem volt hol mulatni a faluban ilyenkor.

Idén Trunkó Barnabás A gyógyszertárban, és a Zordon Bércek című bohózatait láthatják a csekefalvi kultúrotthonban az érdeklődők, de terítéken lesz a Pike is. Tizenkét személy szerepel, vesz részt a szervezésben.

Összeülünk, mindenki javasol darabot, közösen választjuk ki a jeleneteket. Egy hónappal a bál előtt kezdünk el próbálni, Lőrinczi Kinga tanítja be a társaságnak a jeleneteket – tudtuk meg Jánosi Leventétől.

Ceaușescu a derzsi kosaras bálban

2017-ig szervezték a kosaras bált Székelyderzsben, legkevesebb tizenöt éven keresztül táncoltak a szülők báljaként számontartott eseményen. A fiatal házasok vették át a stafétabotot 2018-ban, majd két évig nem volt esemény szervezve a kultúrotthonban a felújítás miatt. Idén hozzávetőleg 130 személyt várnak a bálba, egy nyolctagú csoport egy tanórán keresztül idézi fel a régi időket – tájékoztatta szerkesztőségünket Dénes Attila egyik szervező, a János Zsigmond Általános Iskola igazgatója.

Zajlanak a próbák a derzsi kultúrházban.

A volt diktátor a Gruppen-Hecc társulat darabjának, a Nem egészen 100-as feldolgozása, a Ceaușescu képe úgy villan fel nékem! által kerül a derzsi színpadra. Szombaton este 21 órától kezdődik a muri, ahova jegyespárokat és párokat is várnak.

Negyedik alkalommal báloznak Miklósfalván

Néhány évre kimaradt, de négy éve folyamatosan megszervezik a kosaras bált a Kányád községhez tartozó faluban. Tizenegy szereplő, három jelenettel készül a szombati programra, akik január eleje óta próbálnak. Előadják a Szénapadlás, a kis Erzsike és a Leánynézőben című bohózatokat – mondta el érdeklődésünkre Bálint Klára szervező.