Bezárnak a bárok Szentegyházán és Fenyéden

Október 9-én, péntek reggel 6 órától kezdődően két hétre bezárnak a bárok, diszkók, klubok, kaszinók és játéktermek 13 Hargita megyei településen. A lottóirodák és sportfogadó-irodák nyitva maradhatnak az egészségügyi előírások betartásával.

Az érintett településeken – Csíkszereda, Szentegyháza, Fenyéd, Csíkkarcfalva, Csomafalva, Dánfalva, Galócás, Csíkmadaras, Csíkszentmihály, Csíkpálfalva, Csíkrákos, Csíkszentmárton, Madéfalva – meghaladta a koronavírusfertőzöttek száma az ezer lakosonkénti 1,5-ös küszöböt.

A 26-os számú határozat teljes szövege itt tekinthető meg román nyelven.

Az említett helységekben minden 5 évet betöltött személynek viselnie kell az orrot és szájat eltakaró maszkot az oktatási intézmények 50 méteres körzetében. A vészhelyzeti bizottság nagyon ajánlja a maszk viselését a nyílt utcán közlekedve is, és a veszélyeztetett személyek számára a tömeg elkerülését a közterületeken.

A koncerteket, előadásokat, vásárokat, sportereményeket szigorúan csak távolságtartással és az érvényben levő egészségügyi szabályok követésével lehet megtartani, a vallásos rendezvényeken pedig csak azok vehetnek részt, akik azon a településen élnek, ahol az esemény zajlik.

A megye összes településén

az intézmények rugalmas munkarendben kell, hogy dolgozzanak, különböző órákban kezdve és befejezve a munkát a zsúfoltság elkerülése érdekében, és meg kell szervezni a közintézményekben a távmunkavégzést azokon a területeken, ahol ez lehetséges.

A helyi hatóságoknak kötelességük fertőtleníteni az ügykezelésükbe tartozó közterületeket, a lakóbizottságoknak az önkormányzatok segítségével a tömbházakban a lifteket, lépcsőházakat és más közösségi felületeket.

A maszkviselésre, kézhigiéniára és távolságtartásra vonatkozó szabályok fokozott hatósági ellenőrzésére lehet számítani a következő időszakban.