Bevezetnék az olvasás napját

Megszavazta június 14-én, hétfőn a szenátus azt a törvényjavaslatot, mellyel február 15-ét az olvasás napjává nyilvánítanák, írja az Agerpres.

A tervezet szerint ezen a napon olvasást népszerűsítő események, foglalkozások tarthatók, melyek szervezésében részt vállalhatnak a múzeumok, könyvtárak, de az iskolákban is lehet tartani olvasásra buzdító tevékenységeket, a közszolgálati médiának az olvasást népszerűsítő műsorokat kell sugároznia. A központi és a helyi közigazgatási hatóságok, a kultúrával és oktatással foglalkozó állami intézmények anyagi és logisztikai támogatást nyújthatnak.

A tervezetet benyújtását azzal indokolta a Nemzeti Liberális Párt (PNL) több törvényhozója, hogy egyre csökken Romániában a könyvfogyasztás. A felmérések alapján a romániaiak, főként a fiatalok és a gyerekek „nagyon keveset olvasnak.” A lakosság 68,5 százaléka egy könyvet sem olvasott el az elmúlt egy évben, 20 százalék havonta egy alkalommal olvas, 8 százalék olvas napi szinten. A 15 évesek 38,7%-a nem érti, amit olvas, és 40 százalékra tehető Romániában a funkcionális analfabéták aránya.

A tervezetről a képviselőház szavaz döntő házként.