Betörtek a parlament udvarára a Covid-igazolvány ellen tüntetők

Kiemelt kép: PRO TV

Többezer személy tiltakozott kedden, december 21-én a parlament környékén a kötelező munkahelyi Covid-igazolvány bevezetése ellen. A tüntetés idejére a forgalmat is lezárták az Egyesült Nemzetek (Națiunile Unite) sugárútján.

A tüntetés reggel 9 óra körül kezdődött a parlament épülete előtt, miközben a kormánykoalíció a Covid-igazolvány munkahelyi bevezetéséről szóló új törvénytervezetet tárgyalta.

A tüntetést az AUR-párt vezetője, George Simion szervezte, aki élőben is közvetítette a megmozdulást Facebook-oldalán, ott biztatva a „híveit”: „Gyertek, sokan vagyunk a parlament előtt” – mondta az élő videóban. A tüntetők zászlókat és pannókat hoztak magukkal, amelyeken a Covid-igazolvány bevezetése elleni üzenetek voltak olvashatók. A tüntetők azt skandálták: „Szabadságot!”, „Le a gyilkosokkal!”,„Románia, ébredj fel!”

George Simion alkotmányellenesnek és ostobaságnak nevezte a kötelező Covid-igazolvány bevezetését és az összes, általa embertelennek nevezett korlátozás eltörlését szorgalmazta.

A parlament udvarára is betörtek

a tüntetők, akik a szenátus felőli oldalon rángatták a kaput, amíg a zár megadta magát, így végül egy 2-300 fős csoportnak sikerült is bejutnia a parlament udvarára, ahol megrongálták a japán és az amerikai nagykövetség autóit. Egyes információk szerint az amerikai nagykövetség egyik illetékesének volt egy találkozója kedden a szenátus elnökével, Florin Cîţuval, aki később távozott, a japán nagykövettel esedékes megbeszélésére már nem került sor.

Az épületbe azonban nem sikerült behatolniuk a tüntetőknek, a csendőrség az udvaron útjukat állta, a bejáratokat pedig a kormányőrség lezárta, az udvarra behatolókat később a csendőrség kivezette.

Összesen 170 ezer lejre róttak ki bírságot a hatóságok,

emellett négy jármű megrongálása miatt is vizsgálat indult, egy 50 éves férfit azzal gyanúsítanak, hogy festékkel fújta le a gépjárműveket. A férfit az egyik bukaresti sugárúton állították meg a csendőrök, és többek között egy katonai gázálarcot, egy többfunkciós zsebkést, fecskendőket és egy adó-vevő készüléket is találtak nála. A férfi ellen veszélyes tárgyak jogtalan viselése vagy használata miatt is eljárást indítottak. 

140 ezer lejre büntették az engedély nélküli tüntetés 14 szervezőjét, akik hat civil szervezet és egy parlamenti párt, az AUR tagjai. Eddig 167 résztvevőt azonosítottak, akikre 58 bírságot szabtak ki, 34.300 lej értékben. A tüntetés résztvevőinek azonosítása és megbírságolása folytatódik – közölte az Agerpresnek a belügyminisztérium.

Mondjon le a belügyminiszter,

követeli a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), mert elégedetlen azzal, ahogyan a rendfenntartó szervek kezelték a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) által szervezett keddi tüntetést.

Lucian Bode miniszternek le kell mondania. Az AUR tüntetése be volt jelentve, elfogadhatatlan, hogy váratlanul érintette a rendfenntartó szerveket” – írja közleményében az ellenzéki párt.

Az USR felrója a belügyminiszternek, hogy a tüntetőknek sikerült átjutniuk a parlament kerítésén és gépkocsikat megrongálniuk, a csendőrök pedig nem akadályozták meg őket. „A tiltakozás miatt két nagykövet a parlament épületében rekedt, és a PSD-PNL-kormány miniszterei nem jöttek el a meghallgatásra, közölték, hogy online jelentkeznek be” – sorolják a közleményben.

Hónapok óta vitatkoznak a pártok

a kötelező munkahelyi védettségi igazolványról. A PNL és az RMDSZ által kidolgozott tervezetet a szenátus leszavazta, a képviselőház még nem döntött róla és feltehetően nem is fog, mivel a PSD-PNL-RMDSZ-koalíció megalakulása után a PSD által az egészségügyi tárca élére kinevezett Alexandru Rafila új tervezetet dolgozott ki.

Az új tervezet is az oltottságot vagy a fertőzésen való átesést bizonyító, illetve negatív teszteredményt tartalmazó igazolványról szól, de más feltételekkel. Eszerint csak akkor vezetnék be a Covid-igazolványt, ha három egymást követő héten folyamatosan nő az esetszám, és eléri országos szinten az 1,5 ezrelékes fertőzési rátát. Az oltatlanok számára pedig 45 napig ingyenes, az államkassza által finanszírozott tesztelési lehetőséget biztosítanának. Egy alkalmazott 45 nap alatt legtöbb 15, egyenként 50 lej értékű tesztutalványra lenne jogosult.

A PNL és az RMDSZ viszont ellenzi a hosszú ideig tartó ingyenes tesztelést, hiszen ez egyrészt nagyon megterhelné az államkasszát, másrészt az oltásokhoz bárki ingyenesen hozzáférhet.

A tervezetet még az év vége előtt szeretnék elfogadtatni a parlamentben, hogy időben be lehessen vezetni a kötelező védettségit a január második felére várt ötödik hullám csökkentése érdekében.

Agerpres (összefoglaló)