Betiltják a március 15-ei ünnepségeket

Archív felvétel, a marosvásárhelyi Székely Szabadság Napjáról. Az is elmarad idén.

A koronavírus terjedésének fékezése érdekében országszerte betiltják március 8-ától az ezerfősnél nagyobb rendezvényeket – jelentette be a katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője, Raed Arafat.

A rendelkezés a kül- és beltéri rendezvényekre egyaránt vonatkozik. Az ezerfősnél kisebb rendezvényekről a helyi hatóságok döntenek majd. Az intézkedés egyelőre március 31-ig érvényes, de szükség esetén meghosszabbíthatják.

Mivel március 15-ét is magába foglalja a tilalmi időszak, a székelyudvarhelyi városházától érdeklődtünk, hogy miként befolyásolja a tervezett ünnepséget, választ azonban csak későbbre ígértek.

Raed Arafat azt is üzente:

a kórházakban felfüggesztik a gyakorlatozást és látogatási tilalmat rendelnek el.

Az oktatás felfüggesztése egyelőre nem merül fel, mert nincs új koronavírusos eset – nyilatkozta a Digi 24 televíziócsatornának Monica Anisie ügyvivő tanügyminiszter, aki azt tanácsolta a diákoknak, hogy menjenek iskolába, az igazgatóktól pedig azt, hogy lássák el megfelelő mennyiségű fertőtlenítőszerrel, szappannal a tanintézményeket. Azokban a tanintézményekben, ahol a koronavírus megjelenik, a megyei tanfelügyelőség beszünteheti az oktatást.

Különben egy 70 éves Maros megyei nő a tizenötödik koronavírusos eset Románia területén, őt vasárnap, március 8-án diagnosztizálták – közölte a Stratégiai Kommunikációs Csoport.

Az olaszországi repülőjáratokat is felfüggesztik március 23-ig.

hírösszefoglaló, Agerpres