Beszóltak Brüsszelnek és Bukarestnek Madéfalván

A mindenkori birodalmakkal szembeni ellenállásról, a múlt és a jelen közötti párhuzamokról szóltak a madéfalvi veszedelem 255. évfordulóján, január 7-én elhangzott ünnepi beszédek. A felszólalók szerint Bukarest és Brüsszel hozzáállása az erdélyi magyarsághoz a Habsburg-birodalom elnyomását idézi.

Elsőként Csibi József, Madéfalva polgármestere tartotta meg ünnepi beszédét, szerinte a nyugati kapitalista világ értékválságával kell megküzdeni napjainkban, amely alkalmas a „zavarkeltésre‟, továbbá fájlalta, hogy Brüsszel többet foglalkozik a bevándorlással, mint az őshonos kisebbségek ügyével.

A magyarországi kormány képviseletében Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára mondott beszédet. A párhuzam a jelennel szerinte is kézenfekvő, hiszen a magyarság története nem más, mint a különböző birodalmakkal szembeni küzdelmek története. „Igaz, sokszor változik, hogy mi számít birodalomnak: Bécs, vagy a székelyek számára most Bukarest, esetleg éppen Brüsszel, de a birodalmak léteznek” – mondta a magyaroszági államtitkár.

Korodi Attila parlamenti képviselő, az RMDSZ frakcióvezetője is párhuzamot vont a székely közösség múltja és jelene között: „Jogaik csorbultak, a lehetőségeik beszűkültek, olyan rendszerben találtuk magunkat, amely ezúttal nem véres megtorlással, hanem fondorlatos politikai, karhatalmi eszközökkel nyomorít meg embereket és közösségeket”.

hírszerk./Hargita Népe