Beszáll az állam a rászorulók energiaszámláiba

1400 lejes energiaár-támogatásban részesülnek a rászoruló személyek és családok  – jelentette be csütörtökön Marcel Boloș európai projektekért felelős miniszter.

A támogatás összegét két részletben fogják megkapni a jogosultak, 700 lejt 2023 februárjában, a maradék 700 lejt pedig 2023 szeptemberében. 

A segélyezésben részesülnek mindazok a 60 év fölötti nyugdíjasok, rokkantnyugdíjasok és fogyatékkal élő személyek, akiknek háztartásában az átlagjövedelem nem haladja meg a 2000 lejt. Érintettek még a szociális segélyben részesülők, illetve a családi pótlékban részesülők. 

A kedvezményezettek a villamosenergia-, a földgáz-, a távfűtés, valamint a tűzifaszámláikat is kifizethetik a segélyből a postahivatalokban, postai átutalással az energiakártya, a számlák és a személyi igazolványuk birtokában. A műveletet a postások is el tudják végezni – tette hozzá Marcel Boloș.

Kihangsúlyozta, az energiakártya névre szól, különféle biztonsági elemeket tartalmaz, nem adható át más személynek, és nem használható készpénzfelvételre.

A kormány becslései szerint a támogatásban 3,9 millió személy fog részesülni, a kedvezményezettek listáját pedig a munkaügyi minisztérium állítja össze.

Agerpres
Kiemelt kép: Krónika, Jakab Mónika