Beszáll a helyi rendőrség is a gödörvadászatba

Új hatáskörrel ruházta fel az önkormányzat a helyi rendőröket. Felszámolnák a szabálytalan építkezéseket.
Fotó: Szilágyi István

Májustól már nem csak az állami, hanem a helyi rendőrség is ellenőrizheti a hosszú hónapokig veszélyforrást képező útfeltöréseket a város területén – derült ki a városháza honlapján közzétett hírből.

Ezzel tulajdonképpen érvénybe lép a polgármesteri januári ígérete, amelynek értelmében a városi utcákon, járdákon tátongó lyukakat felügyelni fogja a városháza és betartatja az egyenként 30 napos betömési határidőket.

Az állami rendőrség 150 gödröt vett nyilvántartásba, és 27 esetben összesen 27.000 lej értékben bírságolták a két érintett céget az egyhetes akció során, amely április 25-én fejeződött be.

A rendellenességek, hiányosságok esetében meg is büntethetik a felelősöket a helyi rendőrök, ahogyan azt korábban az állami rendőrség tette. A két hatáskör azonban nem zárja ki egymást, ugyanis az utóbbiak a közúti biztonság okán léptek fel, az előbbiek viszont a közterület elfoglalása okán ellenőrzik a gödrök megfelelő és időszerű betömését. A szabálytalankodók tehát a továbbiakban mindkét irányból számon kérhetőek lesznek – magyarázta László Szabolcs rendőrigazgató.

Az útfeltörések esetében kihágásnak számít, ha a kivitelező engedély nélkül végzi a munkálatokat, vagy nem tartja be a helyreállítási határidőt. A közterület jogtalan elfoglalása jogi személyek esetében 1000-től 1500 lejig büntethető.

Leállíthatják az építkezést

A felásott közterületek ellenőrzése mellett az engedély nélküli területfoglalások, az illegális építkezések feltérképezése, a bontási engedélyek ellenőrzése, a reklámtáblák fölállításának törvényessége, illetve az ideiglenes építkezési engedélyek kontrollja is a polgármesteri hivatal alárendeltségébe tartozó intézmény feladata lesz.

1000 lejtől 100 ezer lejig terjedő pénzbírsággal büntethetőek és a munkálatok leállítására számíthatnak a törvénytelen módon építkezők. A reklámtáblák esetében akkor számít építkezésnek, ha beton alappal rendelkező tartószerkezettel látják el, vagy az épület homlokzatára szerelik fel azokat. Ebben az esetben az urbanisztikai osztály, más (építkezéssel nem járó) esetekben a városháza műszaki osztálya illetékes – tudtuk meg a helyi rendőrségtől.