Egy szavazaton múlhat Schengen

Az elmúlt hetekben még úgy tűnt, Hollandia és/vagy Svédország fogja megakadályozni Románia schengeni csatlakozását, ez azonban megváltozott az uniós döntéshozás előtti héten: mindkét ország parlamentje támogatta végül. „Cserébe” Ausztria állt elő a kifogásaival, amelyeket nem csak a román államvezetés, hanem az Európai Bizottság is értetlenül fogadott.

Az osztrákok egyenesen azt kérték,

hogy vegyék le napirendről Bulgária és Románia csatlakozását, mert a külső határok biztonsága, a menekültkérdés kezelése szempontjából még vannak kifogásaik. A felsoroltakra hivatkozva Gerhard Karner osztrák belügyminiszter azt nyilatkozta a Kurierben december 3-án megjelent interjúban: „Úgy véljük, hogy indokolt Horvátországot bevennünk, Bulgáriát és Romániát pedig nem (…) Az igazság az, hogy sok dolog nem működik ezeken a területeken”.

Az osztrák kancellár, Karl Nehammer is az illegális bevándorlást említette fő támpontként a schengeni szavazással kapcsolatban. Az osztrák hatóságok statisztikái szerint ugyanis csak 2022-ben 100 ezer személy kért menedéket, háromnegyedük illegálisan lépte át a határt, méghozzá Bulgária és Románia felől, ezért csakis a számok csökkenése esetén tudják a két ország kérelmét támogatni, hangsúlyozta a kancellár az MTI november 23-ai tudósítása szerint.

Klaus Iohannis államfő és Lucian Bode belügyminiszter egyaránt cáfolták Ausztria aggodalmait, szerintük a román határvédelemre vonatkozó állításaik alaptalanok. Bode azzal érvelt a diplomáciai küldetésein a news.ro szerint, hogy az illegális bevándorlás útvonalai messze elkerülik Romániát, a Nyugat-Balkánon keresztül éri el Ausztriát.

Amennyiben azonban az osztrák vezetés fenntartja álláspontját, az Unió két keleti peremországának még várnia kell az unión belüli határátkelők felszámolásával, ugyanis a kérdésben konszenzus szükséges a Schengen-tagállamok részéről. Döntés december 8-án, csütörtökön várható az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsában, amelynek ideiglenes napirendjén ugyan szerepel Románia és Bulgária csatlakozása, de ez még változhat az Állandó Képviselők Bizottságának (COREPER) szerdai ülésén.

Ausztriát az Európai Unió Bírósága elé állítaná

Eugen Tomac európai parlamenti képviselő, ha az osztrák belügyminiszter Románia schengeni csatlakozása ellen szavaz a a december 8-ai ülésén.

Az EP-képviselő szerint, ha Ausztria egyetlen tagállamként meggátolja Románia csatlakozását, akkor Bukarest keresetet nyújthat be ellene az Európai Unió Bíróságához a személyek határátlépésének uniós kódexének megsértésére hivatkozva. „Jómagam biztos kérni fogom az Európai Bizottságot, hogy védje meg az európai jogot és a schengeni rendeletet a politikai túlkapásokkal szemben” – olvasható a politikus bejegyzésében, amelyet az Agerpres hírügynökség közölt.

Az Európai Bizottság egyébként hétfőn, december 5-én ismételten hangsúlyozta, hogy Bulgária, Románia és Horvátország eleget tesz a schengeni csatlakozás „valamennyi követelményének”, és arra számít, hogy egyes országok ellenkezése ellenére a tagállamok csütörtökön pozitív döntés hoznak erről – tájékoztat az EFE spanyol hírügynökség.

Bulgária alatt duplán rezeg

A Románia és Bulgária csatlakozását hosszú évek óta ellenző holland kormány végül úgy döntött, hogy Románia és Horvátország csatlakozását jóváhagyja, de ezúttal is megakadályozza Bulgária csatlakozását, mivel úgy véli, ez az ország nem felel meg a (jogállami és határvédelmi) feltételeknek – közölte pénteken, december 2-án az EFE hírügynökség.

Wopke Hoekstra holland külügyminiszter a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy „még túl korai” jóváhagyni Bulgária csatlakozását a schengeni térséghez, és Hollandia csak akkor veszi ezt újra fontolóra, ha bebizonyosodik, hogy Bulgária jogállam, amely képes visszaszorítani a korrupciót és a szervezett bűnözést, illetve az illegális bevándorlást.

A bolgár ügyvivő miniszterelnök, Galab Donev „ellenintézkedéseket” vetített előre Hollandiával és Ausztriával szemben, ha megakadályozzák országa csatlakozását. Szerinte a hátralévő napokban „a józan észnek kell elsőbbséget élveznie” – idézte a nemzetközi sajtó a december 5-ei nyilatkozatát.

A román Digi24 hírportál – horvát lapok diplomáciai forrásaira hivatkozva – azt írja, hogy egyedül Horvátország schengeni csatlakozása ellen nem volt vétó az uniós tagállamok állandó képviselői (COREPER) közt, akik egy héttel a döntő ülés előtt találkoztak.