Beperelik az európai kisebbségek nevében a Bizottságot

Jogi úton meg fogják támadni az Európai Bizottság azon döntését, miszerint nem kíván jogalkotással élni a Minority Safepack európai polgári kezdeményezés kapcsán – jelentette be Vincze Loránt, a sikeres aláírásgyűjtést koordináló FUEN elnöke, az RMDSZ EP-képviselője.

Ez az első konkrét lépés, amit az üggyel kapcsolatban bejelentettek, ugyanis a január 14-ei elutasítást követően csupán a döntést bíráló politikai nyilatkozatok jelentek meg, azt sugallva, hogy az MSPI útja már nem járható, és más eszközöket keresnek az érdekérvényesítésre.

Az azóta eltelt időszakban viszont arra jutottak, hogy az Európai Bizottság döntése nem csak politikai, hanem jogi szempontból is hibás, az abban felhozott érvek nem állnak meg a lábukon, ezért indokolt semmisségi eljárást indítani, ennek dokumentációját a következő hetekben állítják össze – közölte Vincze a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának március 3-ai ülésén. A testület is elmarasztalta a Bizottságot, illetve támogatásáról biztosította az európai kisebbségek törekvéseit, írja az RMDSZ közleményében.