FRISSÍTVE: Bepanaszolja Iohannist a kormány

Az alkotmánybírósághoz fordul a kormány, mivel Klaus Iohannis államfő azt mondta a miniszterelnöknek, hogy jövő hétig nem hoz döntést a szállításügyi, valamint a regionális fejlesztési miniszter kinevezésével kapcsolatban – tájékoztat az Agerpres.

„Az alkotmánybírósághoz fordulunk. Felhívtam az államelnök urat és beszéltem vele telefonon, érdeklődtem, hogy kinevezi-e a két minisztert, tekintetbe véve, hogy az EU Tanácsa elnökségének átvételét megelőző periódusban vagyunk, és nagyon fontos, hogy az új miniszterek átvegyék az ügyeket. (…) Az elnök úr azt felelte, hogy még gondolkodik a javaslatokon, és jövő hétig semmiféle döntést nem fog hozni. Ezek után kötelességünknek érezzük, hogy az alkotmánybírósághoz forduljunk, mert nagyon nehéz időszak elé nézünk” – mondta a parlament épületében nyilatkozó Viorica Dăncilă kormányfő.

Frissítés:

Megvárja az alkotmánybíróság döntését, és annak megfelelően fog eljárni a szállításügyi és regionális fejlesztési miniszter kinevezése ügyében – nyilatkozta pénteken Iohannis, aki nehezményezte, hogy Dăncilă nem mutatta be érveit, noha egy miniszter leváltása szankcióként fogható fel, amit meg kell indokolni.

A kormányfő asszony összetéveszti a kormányt a párttal. Természetes, hogy a párton belül beszélnek ezekről a dolgokról, de nem normális, hogy a miniszterelnök nem magyarázza el a nép előtt, mi a minisztercsere oka” – fogalmazott az államfő.