Beoltva utazhatok s a maszkot is levehetem?

Főszabály szerint az úgynevezett sárga zónás államokból Romániába érkezőknek 14 napra karanténba kell vonulniuk, azonban az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) hétfőn arról döntött, hogy ettől eltekintenek azok esetében, akik már megkapták a koronavírus elleni oltásnak mindkét dózisát, illetve az emlékeztető oltás után már eltelt tíz nap.

Mindez azonban nem vonatkozik a kiskorúakra, ugyanis őket egyelőre nem immunizálják, ezért tíz napos karanténba kerülnek Romániában azok a kiskorúak, akik a koronavírus ellen beoltott szüleikkel járványügyi szempontból kockázatos országból térnek vissza – ezt az Országos Közegészségügyi Hatóság (INSP) képviselője, Florentina Furtunescu pontosította kedden egy sajtótájékoztatón. A be nem oltott 16 év alattiak ugyanis tünetmentes vírushordozók lehetnek.

A CNSU határozata azt is kimondja, hogy a tizedik napon kiléphetnek a karanténból azok a személyek, akik közvetlen kontaktjai igazoltan fertőzött személyeknek, de a 8. napon tesztelik magukat, a teszt eredménye negatív, és nincsenek tüneteik. Nem kell karanténba vonulniuk azoknak a beoltott személyeknek sem, akik ugyan közvetlen kontaktusba kerültek egy igazoltan fertőzött személlyel, de az emlékeztető oltás beadása után több mint tíz nappal történt ez a kontaktus.

Arra a kérdésre, hogy a beadástól számítva mennyi ideig számít érvényesnek az oltottság, Raed Arafat azt mondta: „Azt tudjuk, hogy 6-8 hónapon át véd. Egyelőre ennyit lehet erről elmondani”. A maszkviselés fokozatos eltörlését akkor tartja elképzelhetőnek, ha a lakosság 60-70%-át sikerült már immunizálni.

Az Országos Sürgősségi Felügyelőség vezetője abban bízik, hogy nem lesz okuk a külföldi országoknak sem karanténra kötelezni azokat a Romániából érkezőket, akik igazolni tudják, hogy beoltották őket, és az EU-tól várja, hogy hamarosan kidolgoz valamiféle egységes oltási igazolást. Sajtóértesülések szerint a január 21-ére tervezett videókonferenciája keretében hoz döntést majd az Európai Bizottság (EB) a vakcinával kapcsolatos legsürgősebb kérdésekben, közöttük az úgynevezett oltási útlevélről is.

A CNSU hétfői határozata értelmében a következő országok szerepelnek a sárga jelzésű országok frissített jegyzéken: Gibraltár, Cseh Köztársaság, Andorra, Írország, Szlovénia, San Marino, Egyesült Királyság, Panama, Izrael, Litvánia, Egyesült Államok, Montenegró, Portugália, Ciprus, Svédország, Monaco, Szlovákia, Aruba, Lettország, Liechtenstein, Hollandia, Észtország, Bonaire, Saint Eustatius és Saba, Svájc, Dánia, Spanyolország, Puerto Rico, Szerbia, Grúzia, Málta, Kolumbia, Sint Maarten, Olaszország,Turks- és Caicos-szigetek, Dél-afrikai Köztársaság, Horvátország, Luxemburg, Lengyelország, Franciaország, Németország, Ausztria, Seychelle-szigetek, Egyesült Arab Emírségek, Argentína, Kanada, Palesztina, Brazília, Jersey.

Agerpres, Hotnews, G4media