Benyomni a reset gombot és újratervezni

Fotók: Magyari Tímea

Három, piros-sárga-rózsaszín kabátos, sminkelt női szereplő a városi parkban, és egy becketti fordulat: rendhagyó sajtótájékoztatón beszélgettünk az alkotókkal a színház legújabb, Rövidek című előadásáról.

„Benyomtuk a Reset gombot, és egy menő, mozgásban lévő vonatról hirtelen átszálltunk egy másikra. Így sikerült, hogy az eredetileg Lendvai Zoltán magyarországi rendezővel tervezett, Furcsa pár című vígjáték helyett lett egy Beckett rövid írásaiból összeválogatott produkció, Zakariás Zalán rendezésében” – mondta el Nagy Pál színházigazgató a legújabb előadással kapcsolatban.

Amikor a színház felkérte Zakariás Zalán rendezőt, első számú szempont volt, hogy a rendkívüli körülmények miatt ne egy tizenötfős szereposztás legyen. „Zalán javasolta a Beckett rövideket, amik legtöbb három-négy fősek, így sosem voltak mind együtt a színészek, a jelenetek összeragasztásával mégis teljes produkció jött létre” ⎻ fejtette ki Dálnoky Réka, a színház jelenlegi művészeti igazgatója, az előadás dramaturgja.

Rendkívüli helyzet, kortárs megoldással

„Igyekszünk feszegetni a színház kereteit. Ez a rendkívüli helyzet egy kiváló alkalom arra, hogy a színházunk belekóstoljon más műfajokba is.” – jelentette ki Nagy Pál, majd hozzátette: „Semmiképpen nem pótcselekvésként gondolunk ezekre az előadásokra, amiket ezután lát a néző. Az alkotóknak, színészeknek lényeges, hogy ne üljenek tétlenül, alkotói munka nélkül, ezért is volt fontos ez a munkafolyamat, mert mindegyik színész szerepelhetett benne”.

Az előadás rendezője, Zakariás Zalán is kihangsúlyozta, hogy nem pótcselekvésről, hanem törekvésről, a színészek és az egész társulat számára fontos műhelymunkáról van szó: „Ez egy törekvés, hogy túléljük ezt a durva időszakot. A mostani munka arról szólt, hogy mi, színházi emberek, hogyan tudunk filmes körülmények között egy nagyon erős színházi szöveggel érvényesülni”.

A Rövidek, amit december 10-én, csütörtökön láthat először a néző, Samuel Beckett tíz, ritkán játszott rövid jelenetét fogja egybe. A jelenetekhez több külső helyszínt használtak: forgattak kriptákban, alagsorokban, parkban, szeméttelepen, pincében, és több olyan filmes megoldást is használtak, ami színpadon teljesen más megoldást és legalább tíz nap munkaidőt igényelne – mondta el a rendező, aki rámutatott arra, hogy a mostani darab  „nagyon más, mint egy színházi élmény, de nem egy filmes élmény: se nem film, se nem színház, hanem egy filmes színházi kísérlet”.

De miért éppen Beckett?

A rendező erre is válaszolt. „Amellett, hogy Beckettnek van egy utánozhatatlan egyedisége, költőisége, nagyon aktuálisak a művei: ő ugyanazokat írja le a II. világháború hatására, mint amilyen időket most mi élünk. Legtöbb műve a bezártságról, az elszigetelődésről szól, arról, ahogyan az ember megpróbál valami kis derűvel továbbmenni olyan könyörtelen időkön, amikor már a remény is kivész az emberekből. Beckett művei rólunk, művészekről, színházi emberekről szólnak, akik azt éljük meg, hogy nagy félelemmel várjuk a jövőt, és próbáljuk kitalálni, hogy mi következik, de érezzük, hogy az a normalitás, ami volt valamikor és a teltházas időszakok nem fognak olyan hamar visszatérni” –  fejtette ki a rendező, miért éppen Beckettre esett a választás.

A cél a könnyen fogyaszthatóság

„Ezeket a filmeket elsősorban színházkedvelő emberek fogják megnézni, tanulmányozni és újranézni, és azok, akik igazán elhivatottak” –  mondta a rendező, aki tudomása szerint ilyen produkcióra még nem volt példa Romániában, ezért ez egy fontos momentumnak számít a szakmában, de ami még fontosabb, hogy egy kortárs megoldással tudott jelentkezni az udvarhelyi színház akkor is, amikor az alkotók keze meg van kötve, és más formákhoz kénytelenek folyamodni.

Az előadást többször is fogják vetíteni, aminek nem hiába Rövidek a címe: több rövid jelenetből tevődik össze, ezért a néző egy másfél órás  előadás helyett akár külön, részletekben is megnézheti a jeleneteket.

 „A mostani előadás azonban nem egy közönségdarab, ami a szilveszterit helyettesítené. Aki Beckettet olvas, vagy hallott róla, az tudhatja, hogy mire számíthat”  –  tette hozzá a színházigazgató

Az alkotócsapatban jelmeztervezőként Lőrincz Viola egyetemi hallgató vett részt, a jelenetek vágásáért, a felvételekért a Székelyföldi Stúdió felelt. Az előadás a Hargita Megyei Kulturális Központ részeként jött létre, ezért a produkció az ők, valamint a Hargita Megye Tanácsa Facebook-oldalán is látható lesz december 16, 17 és 18-án este.

A bemutató december 10-én, csütörtökön este 19 órától lesz a Tomcsa Sándor Színház Facebook-esemény felületén, amelyhez ide kattintva csatlakozhatsz. Az előadást román nyelven is feliratozzák.