Bentlakásdosszié 1: ezt vallotta a markolós és a kivitelező cég tulajdonosa

Sikerült megszereznünk azt a dokumentumot, amelyben az ügyészség megindokolja a kivitelező hatósági felügyeletének meghosszabbítását. Az iratban a bentlakás-tragédia bűnügyi nyomozásának rengeteg részlete megtalálható. Ez még nem a végső vádirat, nem is a teljes dosszié, de egy átfogó képet ad a nyomozás jelenlegi állapotáról, a gyanúsítottak és a tanúk első vallomásáról. 

Megtudjuk belőle, mivel vádolják ebben a nyomozati szakaszban a kivitelezőt, a tervezőt és a projektmenedzsert, elolvashatjuk a gyanúsítottak és a tanúk vallomásának kivonatát, megtudhatjuk, kik kérték az épület vízszigetelését, milyen mulasztások történtek, és milyen félreértés következtében omlott össze az épület. 

A 24 oldalas dokumentum információit a nagy terjedelem miatt részletekben közöljük. 

Az első részben a kivitelezőnek és alkalmazottainak a vallomását mutatjuk be, amiből kiderül, hogy:

Jövő héten a tervező vallomását mutatjuk be, amiből még több fontos részlet kiderül, majd az utána következő részekben azt nézzük meg, hogy milyen hibákat talált az ügyészség a tervezésben, az engedélyezésben és a kivitelezésben, illetve milyen következtetéseket vont le, és mivel vádolja a gyanúsítottakat. 

Hogy minél objektívebb maradjak, igyekeztem az ügyészség szövegét minél hűebben fordítani, nem változtattam a román nyomozásra és igazságszolgáltatásra oly jellemző bükkfanyelvezeten és fogalmazási stíluson sem. Előfordulhat, hogy ezért esetleg helyenként a szöveg nehezebben érthető.

A pontosság kedvéért csatoltam képként az ügyészség eredeti szövegét is, a román nyelvben jártas olvasóink számára. Nézzük, mit írt az ügyészség!

A cikk az előfizetőink számára folytatódik!

Ne maradj le a végéről! Már havi 15 lejért elolvashatod a cikkeink legjavát. Fektess be te is a szabadságba!