Bennük bíznak a leginkább a román állampolgárok

A hadseregben és az ortodox egyházban bíznak a leginkább a romániai polgárok – derül ki az INSCOP csütörtökön közzétett felméréséből. A kutatás szerint a hadseregben bízik meg feltétlenül a válaszadók 64,1 százaléka, míg az egyházban 54,5 – írja a Krónika.

A harmadik helyen a csendőrség áll 43,5 százalékkal, a negyediken pedig a rendőrség 41,2-kal, az Országos Korrupcióellenes Ügyészségben (DNA) 39,7 százalék bízik. A Klaus Iohannis vezette államfői hivatalban 39,1 százalékos a bizalmi arány, ami majdnem hat százalékos növekedést jelent november óta.

A ranglistán csökkenő sorrendben következnek: polgármesteri hivatal és nemzeti bank (34,7%), titkosszolgálatok – SRI, SIE (31,4%), sajtó (27,7%), megyei önkormányzat (20,1%), alkotmánybíróság (18,4%). A leggyengébben a kormány, a pártok és a parlament teljesített, alig tíz százalék körüli eredménnyel.

A nemzetközi szervezetek közül a NATO vezet 49,9 százalékkal, ezt az EU követi 47,8 százalékkal. Az uniós intézmények közül az Európai Parlament 44,7 százalékot, az Európai Bizottság 43,8 százalékos eredményt ért el.