Beltelekre is járni fog az ingyenes telekkönyv

Állami támogatásból és egyszerűsített eljárásban telekkönyvezhetik a kül- és belterületeket az érintettek, azt követően, hogy az erre vonatkozó törvénymódosítást kihirdette az Államelnöki Hivatal – tájékoztat hírlevelében az RMDSZ.

„Ennek értelmében a forrásokat (Országos Kataszteri Program – szerk.) immár nem csak a kültelki, hanem a beltelki tulajdonok rendezésére is lehet használni. Ez komoly előnyt jelent azoknak a településeknek, akiknek sikerült a teljes kültelkét rendezni és tovább tud lépni a beltelki területek rendezésére is” – mutatott rá Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese.

Amennyiben az önkormányzat lehívja az erre a célra kiírt összegeket, így az Országos Kataszteri Hivatal (ANCPI) telekkönyvekként 84 lej + áfa értékkel támogathatja a területbejegyzést. Ez az érték tovább növekedhet külterület esetében a talaj milyenségétől függően, valamint belterületen a közigazgatási egység kategóriájának függvényében.

Az elfogadott módosítással sikerült érvényesíteni a mezőgazdasági zsebszerződéseket is, vagyis azokat a szerződéseket, amelyek nem rendelkeztek közjegyzői hitelesítéssel, mert telekkönyvek hiányában történt az adásvétel. Ha az illető birtokos a dokumentum felmutatásával bizonyítja, hogy rendelkezik az adott telekkel, akkor egy 3 éves időtartam lejárta után birtokosból tulajdonos lesz – nyilatkozta Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője.

Az ingyenes telekkönyvezési program székelyudvarhelyi alkalmazásáról itt írtunk bővebben, miután a városi kültelkek első felével végeztek.