Beléphetsz az icinke-picinke mesébe

Apró kis szobák, élethű babaházak belsejében megbújó miniatűr használati tárgyak, bútorok, miniatűr ételek mesélnek arról a türelemről és elszántságról, amellyel a szebeni Ileana Sădean megalkotta őket. Hogy az icinke-picinke mesébe beléphessünk, nem is kell sokat utaznunk, a hétvégén éppen a Szejkén szervezik meg az ország első miniatűrkiállítását.

Akár a való életben, a párnahuzat itt is textilből, a kancsók kerámiából, a bútorok fából, a baldachinos ágy kifaragva készül – a legfontosabb ugyanis, hogy a legapróbb részletekig élethűek legyenek a tárgyak, vallja a miniatürista Ileana.

Miniatűr tárgyak, óriási türelemmel készítve

Az ágyak bevetve, az asztalon sütemény, egy miniatűr kancsó és egy kinyitott füzet. A ház lakóiról akkora fekete-fehér portrék árulkodnak, mint a kisujjbegyem. Ez itt egy 1800-as évekbeli magyar falusi ház szobája, de rögtön mellette másik kettőt mutat be Ileana: egy korhű román, valamint egy szász falusi szobabelsőt. Mind-mind valósághűek, a korhű berendezések elkészítéséhez múzeumi adattárakból gyűjtött információt, magyarázza a korábban antropológiából doktorált Ileana.

Fotók: Szilágyi István

A három szobabelsőt elsőként a pénteken, augusztus 26-án nyíló, az ország első miniatűr vásárán láthatja a közönség a Mini Erdély Parkban:

Szükség volt néhány falusi szobabelsőre a Mini Erdély Park középkori várába, innen jött az inspiráció a megalkotásukra, de a parkban látható lesz ezentúl egy 16-17. századbeli börtönbelső, egy miniatűr borospince, egy korhű miniatűr konyhabelső, és a látogatók egy korabeli hercegnő szobájába is beleshetnek – magyarázza Ileana, miközben éppen Bethlen Gábor audienciás termét rendezi be csütörtök délután.

Minden boros pohárnak a helyén kell lennie a megnyitóra, a miniatűr poharakból a bor sem hiányozhat: Ileana elárulja, a vörösbort pirosra színezhető gyantával imitálta, ahogy a fejedelmi fogások elkészítéséhez is ezt az anyagot használja többek között.

Ileanát már kiskora óta foglalkoztatta a miniatűrök világa, nyolc éve kizárólag miniatűrök készítésével foglalkozik, 2014-ben saját boltot is nyitott Szebenben, saját készítésű miniatűrökkel.

– Kísérletezésképpen nyitottam meg a boltot, kíváncsi voltam, mennyire érdekli az embereket a miniatűrök világa. Látták az emberek, hogy írja a kirakaton, hogy “miniatűr bolt”, a miniatűr szót hallva aztán sokan tévesen naturista boltnak kezdték el nevezni, az első években épphogy meg tudtam élni a keresetből – mesél nevetve a kezdeti nehézségekről Ileana. 

Autodidakta módon, az internetről, más miniatüristák munkáiból inspirálódva tanulta meg, hogyan is kell megalkotni egy-egy ilyen pici tárgyat, de antropológiai doktorija és projektmenedzsment végzettsége is nagy segítséget jelentett számára az előzetes kutatásban, valamint a miniatűr babaházak kivitelezésében, meséli az Ili. S Miniatures megálmodója.

Bármilyen használati tárgy kicsinyített, legalább 24-szer kisebb mása miniatűrnek számít.

– Ugyanolyanra készítem, mint amilyen a való életben, de sokkal kisebbnek, ami nehezebb: az előzetes dokumentáció, a tökéletes dizájn kivitelezése mind-mind időbe telik, egy ilyen falusi szobabelső elkészítése legalább 3-4 hét – avat be minket.

Minden borospohárnak a helyén kell lennie a miniatűrkiállításra eljött vendégek fogadására.

Különbséget kell tenni a játékok és a miniatűr figurák között, hangsúlyozza Ileana, hiszen ezek külön gyűjtemények: nagyon is valódiaknak kell lenniük. Ha egy asztalról van szó, nem papírkartonból, műanyagból készíted el egy miniatűr tárgy esetében, hanem valódi fából – magyarázza Ileana.

Miniatűr a mi országunk a miniatűrökhöz?

A több évnyi munka során egy kis közösséget is sikerült kialakítania, akik érdeklődnek a munkája iránt. Ennek kimondottan örül, mondja a kézműves, hiszen amíg Nyugaton hagyománya és kultúrája van a miniatűröknek, Romániában még nem alakult ki. Nincs olyan személy, aki kimondottan ebből élne, de vannak olyanok, akik hobbiból, szenvedélyből űzik. Valószínűnek tartja, hogy a jövőben nőni fog a számuk, a pénteken nyíló kiállítás hírére is sokan írtak neki olyanok, akik hobbiból készítenek miniatűröket.

– Egy vásárt szerettünk volna, de úgy tűnik, mégis egy személyes kiállítás lesz a hétvégén, mert nincsenek más miniatüristák, egy fogarasi alkotó jelentkezett, aki mikro-festményeket hoz majd el.

A miniatűr készítést életfilozófiaként tekinti, ő maga száz százalékban ennek szentelte az életét, azt szeretné, hogy a miniatűröknek kultúrájuk legyen Romániában. Ízelítőként  instrukciós könyvecskével ellátott, saját összerakható babaház KIT-ekkel is készül a hétvégi eseményre, ezeket bárki megvásárolhatja majd.

– Megvannak a babaház részecskéi, vannak apró kis égők is, amelyek felszerelésében majd az apukák segítsége is jól jön a gyerekeknek. Innen tudsz majd rájönni, lenne-e türelmed ehhez vagy sem. Egy miniatűr babaház elkészítése ugyanis nagyon sok mindentől függ: koncentráció kell hozzá, sok-sok türelem, és szívből kell szeretni ezt csinálni. Az akarat alábbhagy egy idő után, és könnyen meg lehet unni, ha nem szenvedélyből alkotunk – véli Ileana. 

Pénteken, augusztus 26-án nyílik és vasárnapig naponta 9 és 17 óra között látogatható Románia első miniatűr vására, valamint a gyűjthető miniatűröket, illetve miniatűr babaházakat készítő Ili.S Miniatures kiállítása is a Mini Erdély Parkban. Szombaton 12 órától a miniatűrök készítéséhez használt eszközökről és anyagokról tartanak bemutatót, és a szervező Ileana is bemutatja történetét A hobbitól a vállalkozásig címen, 16 órától. A kiállítás a Mini Erdély Park belépőjével látogatható.