Bekeményít az ANAF

Áprilisban szigorítják annak ellenőrzését, hogy áttértek-e a cégek az új típusú pénztárgépek használatára – írja az Agerpres hírügynökség.

Azok a vállalkozások, amelyek május 1-éig nem szerzik be az elektronikus pénztárgépet, nyolcezer és tízezer lej közötti bírságra, illetve tevékenységük ideiglenes felfüggesztésére számíthatnak. A büntetéstől csak abban az esetben tekintenek el az adóellenőrök, ha a tulajdonosok bizonyítani tudják, hogy megrendelték a készüléket, igényelték a beszerelését.

A kormány 2018 májusában fogadta el az elektronikus pénztárgépek bevezetéséről szóló sürgősségi rendeletet. Ennek értelmében a nagy- és közepes vállalkozásoknak szeptember 1-jétől, a kisvállalkozóknak november 1-jétől kellett áttérniük az új kasszagépek használatára.

Bár eddig összesen 504.966 elektronikus naplós pénztárgépet regisztráltak az ANAF informatikai rendszerében, eddig mindössze 344.020-at állítottak működésbe az adófizető cégek – mutat rá közleményében az ANAF, ezzel indokolva az ellenőrzés szükségességét.