Bejelentették, ki lesz a magyar kormánypárt köztársasági elnökjelöltje

Sulyok Tamás, fotó: MTI/Balogh Zoltán

Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökét jelölik köztársasági elnöknek a kormánypártok – jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön Balatonalmádiban, a Fidesz-KDNP kétnapos frakcióüléséről beszámoló sajtótájékoztatón, tudósít az MTI hírügynökség. A Telex beszámolója szerint Kocsis Sulyok személyéről annyit mondott, Orbán Viktor javasolta őt a pozícióra, és „ő a legmegfelelőbb ember” erre.

Összefoglaltuk, hogy miért mondott le Novák Katalin köztársasági elnök

Mint ismert, Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyermekotthon volt igazgató-helyettesének, aki bűnsegédje volt a pedofil bűncselekményért elítélt Vásárhelyi Jánosnak, a gyermekotthon korábbi igazgatójának, és amint ez nyilvánosságot látott, Novák lemondott. A kegyelmet Varga Juditnak is alá kellett írnia még igazságügyi miniszteri tisztségében, ezért ő is távozott a közéletből, így a párt EP-listáját sem vezeti majd.

Kocsis azt is elmondta, az elnökség javaslata, hogy Deutsch Tamás legyen a kormánypártok EP-listavezetője, de erről a választmánynak még döntenie kell. Ugyancsak döntenie kell az Országgyűlésnek hétfőn, február 26-án Novák Katalin lemondásának elfogadásáról. A frakciószövetség elfogadja Novák lemondását.