Bejegyezte pártját Cioloș

PLUS (Partidul Libertăţii, Unităţii şi Solidarităţii avagy Igazság, Egység és Szolidaritás Párt) néven új pártot alapított Dacian Cioloş, írja az Agerpres. A párt bejegyzését Kolozsváron jelentette be a volt technokrata miniszterelnök. Az új alakulat a civil alapon fekvő Románia Együtt Mozgalom (MRI) helyét veszi át.

Cioloş a Florin Piersic moziban összeggyűlt néhány száz híve előtt kifejtette: voltak, akik akadályozták, hogy pártként jegyezzék be a MRI-t, és félő volt, hogy elhúzódik a procedúra, ezért szeptemberben új  politikai alakulat bejegyzését kezdeményezték, és visszavonják a MRI iratcsomóját.

„Egy olyan Romániát szeretnénk építeni tehát, amely pluszon van. Ez a párt ugyanazokra az elvekre és értékekre épül, mint a Románia Együtt Mozgalom. (…) Ezzel a párttal megyünk előre” – magyarázta a volt kormányfő az új név eredetét.

Nem mindenkinek pluszos Cioloș

Cioloș politikai előrehaladása sokak szemében szálka, mióta a Románia Együtt Mozgalom népszerűsége felfele ível, és ősszel már meghaladta az USR népszerűségét.

A volt miniszterelnök székelyföldi látogatása kapcsán is robbantak ki viták a közösségi oldalakon, sokan kifogásolták, többek között Borboly Csaba megyei tanácselnök is, hogy a székelyudvarhelyi városvezetés azt a politikust fogadja, akinek kormányzása idején megakadályozták a csíksomlyói búcsú felvételét az Unesco világörökségi listájára.

Mintegy tíz napja a Gazeta de Cluj lap közölt terjedelmes cikket arról, hogy a volt technokrata kormányfő egyetemista korában a Vatra Românească nacionalista szervezet ifjúsági tagozatának az elnökhelyettese volt. A cikket több erdélyi magyar médiatermék is idézte.