Beindult az uniós vakcinaútlevél rendszere

Egy hónappal a hivatalos, uniós szintű beüzemelés előtt már önkéntes alapon használható az európai COVID-19 igazolvány rendszere. Hét országban már igényelhető a dokumentum – közölte kedden az Európai Bizottság (EB).

Ezek a következők: Bulgária, Csehország, Dánia, Németország, Görögország, Horvátország és Lengyelország. Várjuk, hogy a következő napokban, hetekben mások is csatlakozzanak. Nagy siker ez, ami bizalomra ad okot abban: működőképes rendszerünk lesz július elsejére, amikor az igazolvány szabályzata alkalmazásra kerül” – nyilatkozta Johannes Bahrke, az EB szóvivője.

A hivatalos honlapon közzétett térképen

Forrás: az Európai Bizottság COVID-19 igazolványról szóló honlapja

Az igazolvány díjmentes lesz, digitális formában és papíron lesz elérhető, bizonyítékul arra, hogy tulajdonosa védőoltást kapott a koronavírus ellen, vagy tesztet végeztetett, amelynek eredménye negatív lett, vagy felgyógyult a betegségből.

A QR-kóddal ellátott dokumentumot az EU tagállamai állítják ki az adott ország hivatalos nyelvén és angolul, az egész EU-ra kiterjedő alkalmazása pedig 2021. július 1-jén lép életbe, miután elfogadták az erre vonatkozó szabályzatot.

Az igazolvány kiállításával kapcsolatos döntéseket a nemzeti hatóságok hozzák meg: kiállíthatják az okmányt például tesztközpontok vagy egészségügyi hatóságok, de akár egészségügyi portálon keresztül is kiváltható lehet. A július 1. és augusztus 12. közötti bevezetési időszakban más formátumú igazolványt is használhat egy tagállam, ha műszakilag még nem áll készen arra, hogy állampolgárai számára kiállítsa az új uniós igazolványt.

Mire jó?

Az uniós digitális Covid19-igazolványt minden uniós tagállamban el fogják fogadni, elsősorban az Unión belüli szabad mozgást hivatott megkönnyíteni, írja a Bizottság honlapján.

Alapszabályként mindenki, aki beszerezte az uniós digitális Covid19-igazolványt, mentesül a járványügyi korlátozások alól és szabadon utazhat az EU-ban. Minden beoltott személy kaphat oltási bizonyítványt, függetlenül attól, melyik koronavírus-oltást kapta, ha uniós forgalombahozatali engedéllyel rendelkezik. A Romániában beadott oltástípusok mind eleget tesznek ennek a feltételnek.