Beindult a békási kocsimosó

Ez a megdöbbentő látvány fogadta a kép készítőjét a békási víztározónál július 8-án délután: két autó lebeg a vízen, s hogy ne sodródjanak bennebb, fával vették körül őket és a parthoz kötötték őket, mesélte.

Az eset a gáthoz közeli csónakbérlőnél volt megfigyelhető, s az ottaniak elmondása szerint már egy ideje ott voltak az autók, keresték a tulajdonosokat, de nem jöttek értük. Hogy miként kerültek a vízbe, csak találgatni tudtak: a nagy esőzésektől a tó vízszintje is megnőtt, így a parkolóból is becsúszhattak, vagy a hegyről lezúduló víz is besodorhatta őket. Ahogy a sok szemetet is, ami felgyűlt a népszerű kirándulóhelyen.

A Neamț megyei ISU tőlünk tudta meg,

nyomban ki is küldte önkéntes megfigyelőit a helyszínre, akik megállapították, hogy az autók július 14-én még mindig ott voltak a vízben. A szóvivő információi szerint az egyik már két hete, a másik már egy hónapja ott lehet, és megerősítette, hogy a nagy esőzésektől nőtt a tárolt vízmennyiség, ami ellepte az autóparkoló alacsonyabban fekvő részét, így történt a baj.

Ők azért nem értesülhettek eddig az ügyről, mert nem sürgősségi helyzetről van szó, nem volt emberi élet veszélyben, így nem is tartozik a hatáskörükbe, magyarázta Irina Popa a katasztrófavédelmi felügyelőség nevében. A tulajdonosok tudnak róla, elvileg őket terheli a helyzet megoldása, s vélhetően akkor tudják majd kiemelni az autóikat, amikor csökken a vízszint, ami egyébként várható is a gátnál tervezett munkálatok miatt.

Fotó: Szabó Apor