Befutó helyet kérnek az Európai Parlamentben

A Magyar Polgári Párt (MPP) és a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) is befutó helyet kér jelöltjének az RMDSZ európai parlamenti jelöltlistáján – derült ki a két szervezet közleményeiből.

Az RMDSZ és a riválisaként megalakult MPP 2014 óta működnek együtt országos szinten. Eddig az MPP két politikusa jutott be az RMDSZ jelöltlistáján a román parlament alsóházába. Az MPP-s politikusok RMDSZ-es választási listán való szereplését az teszi lehetővé, hogy az MPP pártként, az RMDSZ pedig civil szervezetként van bejegyezve. Így ugyanaz a politikus egy időben mindkettő tagja lehet. (maszol.ro)

Az MPP hétfői közleménye szerint tárgyalásokat kezdeményeznek az RMDSZ-szel az európai parlamenti választásokon való közös részvételről. Az MPP egy olyan, erdélyi szinten gyakorlatilag ismeretlen jelöltnek, Márton Zsuzsannának kér befutó helyet, aki jelenleg egy Szatmár megyei község polgármesteri tisztségét tölti be.

A MIÉRT a hétvégén lezajlott rendkívüli küldöttgyűlésén saját elnökét, Oltean Csongort jelölte az RMDSZ EP-jelöltlistájára. A befutó hely legitimitását azzal indokolta, hogy “a fiatalok bizonyítottak már helyi és megyei önkormányzatokban, helytálltak a bukaresti döntéshozatalban is”. Vélhetően a politikai korrektség jegyében a MIÉRT pozitívan bírálta el Hegedüs Csilla, Vincze Lóránt és Winkler Gyula megkeresését, és támogatja indulásukat az EP-választásokon.

Az RMDSZ február végén, a kolozsvári tisztújító kongresszus után véglegesíti az európai parlamenti jelöltlistáját. A jelöltek február elsejéig adhatják le dossziéjukat. Az európai parlamenti választásokat május 26-án tartják Romániában. Az RMDSZ 2009-ben három, 2014-ben két képviselőt juttatott be az európai parlamentbe, 2019-ben is ennyi helyet számítanak befutónak.