Befagyasztották az autóbiztosítás árát

Keddtől, április 11-étől érvénybe lépett a kötelező gépjárműbiztosítási (RCA) díjak befagyasztása, így a biztosítótársaságok fél éven keresztül, október 11-éig nem adhatják a 2023. február 28-ai díjszabásuknál drágábban a kötvényeket, számolt be a Maszol.

A Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) számításai szerint azzal, hogy a február 28-ai szinten fagyasztották be keddtől az RCA árakat, a díjszabás átlag 12 százalékkal esett vissza, mert a februári végi díjak alacsonyabbak voltak, mint a márciusi referenciaárak.

Tényleg olcsóbb?

Az árakat április 12-én, szerdán vetettük össze a március 22-én közöltekkel, amikor az Euroins csődjének híre rázta meg a piacot, a kormány pedig az árak befagyasztásával  próbálta megvédeni a gépjárműtulajdonosokat a hirtelen megugró áraktól.

Forrás: rca.ro

A B7-es Bonus Malus kategóriában azt láthatjuk, hogy a legtöbb biztosítócégnél elenyésző visszaesésről van szó. Az olcsóbb, 1.000 lej alatti kötvényeknél alig 5-10-20 lejjel kell kevesebbet fizetni, mint március 22-én, az 1.000 lejt meghaladó kötvények közül az Omniasig ajánlata csak 7 lejjel lett olcsóbb, az Asiromé pedig 30 lejjel. Egyetlen drágulás figyelhető meg: az Axerianál mind a féléves, mind az éves biztosításért 100 lejjel kell többet fizetni, mint márciusban.