Bartha Barna lemondott, de pártja védelmét élvezi

Fotó: Csott Károly Facebook-oldala

Lemondott a Mi Hazánk Mozgalom nemzetpolitikai kabinetjének vezetéséről, de továbbra is a párt védelmét élvezi Bartha Barna, aki a nemzeti radikális párt székelyföldi szervezetépítő turnéjának sepsiszentgyörgyi helyszínén beszélt Parászka Boróka, a Marosvásárhelyi Rádió újságírójának felakasztásáról és „a zsidók által pontosan kitalált bomlasztó pusztító” televíziós programokról.

Lemondását Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke jelentette be az ATV Magyarország Egyenes beszéd című műsorában. Az alábbi videó harmadik percétől kezdődően láthatod a műsor erről szóló részét.

A pártelnök szerint Bartha Barna a Mi Hazánk tagja lesz ezután is, és nem azért kellett lemondania, mert egy erdélyi újságíró felakasztásáról beszélt vagy ahogyan a zsidókról nyilatkozott, hiszen az a magánvéleménye, hanem azért, mert Parászkával kapcsolatban „rosszul fogalmazott”.

„Ez teljesen egyértelmű, és ő maga is elmondta, hogy nem úgy gondolta. Ez a mondat, amit kiragadott a román sajtó, az egy kommunikációs hiba volt, hiszen nem úgy gondolta, hogy meg akarja ölni Parászka Borókát – akiről azért tegyük hozzá, hogy magyarellenes uszító, aki valóban a román közszolgálati rádió munkatársa… Nyilván nem így értette, hogy kiiktatni kellene, de a kommunikációs hiba miatt már nem elnöke a nemzetpolitikai kabinetnek” – magyarázta Toroczkai.

Szerinte mivel a román hatóságok „gyilkosságra való felbujtás” miatt indítottak eljárásokat Bartha Barnával szemben, a történetnek a valódi áldozata maga Bartha Barna, akit a Mi Hazánk meg fog védeni. Toroczaki kitért arra is, hogy „a romániai román újságírók úgy írnak le szó szerint dolgokat, amik nem úgy történnek”, holott az ügyről elsőként a Transtelex számolt be, és a Telex oldalán jelent meg a Bartha kijelentéseiről készült hangfelvétel is.

Mindeközben

az International Press Institute újságírószervezet, amelyen listázzák, hogy világszerte milyen támadások érik a sajtószabadságot, a Parászka Borókával kapcsolatos uszításról is kiadott egy riasztást.

Az IPI összefoglalójában röviden leírja a történteket, és az azt követő reakciókat: Nicolae Ciucă román miniszterelnök például a felelősök felelősségre vonását követelte, míg Román Rádiótársaság (SRR) „a demokrácia alapvető normái, a jogállamiság elleni súlyos támadásnak” minősítette a megjegyzéseket.

A nemzetközi újságírószervezet arra is kitér, hogy a találkozó során, ahol az újságíró fenyegetése elhangzott, Bartha olyan témákról is beszélt, mint Erdély újraegyesítése Magyarországgal, támadta az LMBTQ közösséget és a románokat. Azt is állította, hogy az RTL Klub és más tévécsatornák „romboló” hatást gyakorolnak az erdélyi magyarságra. Antiszemita és romaellenes megjegyzéseket is tett a sepsiszentgyörgyi unitárius egyház gyülekezeti termében tartott rendezvényen.

Egy nemrég Bécsben tartott előadáson, a #SoJ2022 (Safety of Journalists – Az újságírók biztonsága) konferencián, amelyen az IPI is részt vett, a kommunikációs és közdiplomáciárt felelős romániai főigazgató, Andrei Tarnea is említést tett az esetről. A nemzetközi eseményen 65 állam és 200 civil társadalmi szervezet megerősítette elkötelezettségét az újságírók védelme és az ellenük elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatos elszámoltathatóság előmozdítása mellett.