Bartha Bálint volt a legjobb az Etnán

A vulkán kráterétől nem messze futott a VSK sportolója. Csapattársai itthon remekeltek.
Fotók: Etna Trail Facebook-oldal és Pixel Prosport

Kétezer méter fölött csak salak volt, jó sok. Bokáig süllyedsz benne, bemegy a cipődbe, megtelik vele. Egyes helyeken kihűlt lávafolyásokon kellett menni, ugrálni mert ösvény nem volt, csak irány – mondta a Etna Trail nevű ultramaraton versenyről a dicsőszentmártoni születésű, Udvarhelyen élő Bartha Bálint.

A Városi Sportklub futója Szicíliában vett részt szombaton, július 26-án a 94 kilométeres ultrafutáson, amelyen 4800 méteres szintkülönbséget kell megmászniuk a terepfutóknak. A verseny legmagasabb pontja, nem messze a vulkán kráterétől, 2817 méter magasan van.

Bálint a nemzetközi mezőnyben sem vallott szégyent, szinte végig vezette a versenyt, csupán az első, 32 kilométernél levő időmérőnél nem ő futott át elsőként. Ott a női verseny győztese, a lengyel Edyta Lewandowska haladt az élen, és Carlos Alberto Baez Aleman tartott Bálinttal, de a spanyolnak ez a tempó gyilkosnak bizonyult, nem tudta befejezni a versenyt.

A 44 kilométernél és 73 kilométernél levő időmérőknél – amelyek közé az Etna is beékelődött – már ő volt a legjobb, a célban több mint egy félórát vert a második helyezett svédre, Michal Frankowskira.

„Sokkal nehezebb volt a verseny, mint ahogy elképzeltem. Egy régen kialudt vulkán, a  Hargita, és egy aktív vulkán között óriási a különbség. Az utolsó 15 kilométeren a fáradtság és a nagy meleg szinte a végletekig kimerített, de a célbaérés egy ilyen nehéz versenyen, nemzetközi mezőnyben, hihetetlen” – mesélte az 13:27:42 idővel összetett-nyertes Bálint, aki nem csak a tereppel, a meleggel is küzdött. Emiatt még mindig csodálja, hogy sikerült teljesítenie a versenyt úgy, hogy az utolsó három kilométerre nem maradt vize.

Míg ő Szicíliában, csapattársai

Marosvásárhelyen egy huszonnégy órás versenyen vettek részt. A Mures24H verseny résztvevőinek 10,5 kilométeres kört kell teljesíteniük több alkalommal 24 óra alatt. Hogy a versenyt valakinél befejezettnek nyilvánítsák, a versenyzőnek minimum 10 kört kell lefutnia és figyelnie kell arra is, hogy egy kört 3 órán belül tegyen meg.

Egyéniben két versenyzője volt a VSK-nak: a hölgyeknél Fazakas Bíborka és a férfiaknál Csizmadi Mihály Zsolt.

Csizmadi Mihály Zsolttal készített interjúnkat ide kattintva olvashatod el.

Mivel utóbbi egy Spartathlonra való kvalifikációs versenyre készül, nem erőltette meg magát, mondta portálunknak. Célja 10 kör teljesítése volt, azért, hogy éppen elismerjék a versenyét. Ezután meg is állt. 15 óra és 33 perc után teljesítette köreit. „Jótékony célból szaladtam, egy félárva 8 hetes kisbabáért gyűjtöttem 6000 lejt” – tette hozzá Csizmadi.

Fazakas Bíborka dobogóra állhatott a hölgyek versenyében, 13 kört sikerült teljesítenie, ezzel a második helyen végzett. „Az első 20 órában első helyen voltam, de sajnos nagy görcsökkel küszködtem, rengeteg vizet vesztettem, melyet nehezen tudtam pótolni, és a verseny végére a második helyre csúsztam. Nagyon örvendek ennek is, hisz nem adtam fel, és több mint 140 kilométert sikerült futnom” – nyilatkozta.

A VSK futók csapatversenyben

is elindultak, férfi és vegyes csapatot is indítottak a huszonnégy órás versenyen. Előbbit Takács Szabolcs, Szabó Zoltán, Nagy Csaba és Sinka Zsolt alkották, utóbbit Péter Attila – Ckoya, Szabó Kinga, Székely Lídia, illetve Máthé Ildikó.

A fiúcsapat összesen 24 kört futott le, 57 percenként teljesítettek egy kört, versenyzőnként 6 kört, azaz 64 kilométert sikerült leszaladniuk. Ezzel a férfiak csapatversenyében és az összetettben is a második helyen végeztek.

Nagy Csaba azt mondta, nagyon készültek erre a versenyre, ezért alaposan kielemezték a konkurens csapatokat, stratégiát állítottak fel, hogy milyen sorrendben, tempóban kezdenek. „Nekem elég nehezen indult, talán a 32 fokos meleg, vagy az általános fáradtság miatt, ez a kilencedik versenyem idén. Az első három körben nem sikerült hoznom, amit kitűztem célul, de ahogy a nap lement, összeszedtem magam, és határozottan jobban ment, élveztem” – emlékszik vissza a vasárnapi versenyre.

A vegyes csapatnak 20 kört sikerült a huszonnégy óra alatt teljesítenie, átlagosan egy kört 1 óra és 9 perc alatt futottak le, és ezzel ők voltak a legjobb vegyes csapat, összetettben a hatodik helyen végeztek.