Bartha Bálint: a vasárnapi ebédekre is futva érek el

A 38 éves, Székelyudvarhelyen élő Bartha Bálint élete tíz évvel ezelőtt más irányt vett: futócipőt húzott és szaladni kezdett. Először csak a mozgásforma öröméért, később pedig versenyeken is megmérettette magát. Pár hete pedig olyan eredményt ért el, ami sokak számára embertelennek hangzik: 180 kilométert szaladt le 29 óra 39 perc és 13 másodperces idővel, megnyerve ezzel Románia eddigi legnehezebb ultramaratonját. 

 

A szerző felvétele.

– Most már embernek érzem magam – válaszolja öt nappal az ultramaratonos győzelme után Bartha Bálint, akit arról kérdezek, hogyan vált rutinná számára a futás és a versenyeken való részvétel.

– Utána számoltam, hogy ezelőtt tíz évvel volt az első futóversenyem, egy félmaraton Kolozsvár mellett – meséli –, de én gyerekkorom óta szinte csak bicikliztem. Fel a Pegasra és mentünk, amerre csak tudtunk – emlékszik vissza Bálint, aki 28 évesen váltott mozgásformát, hiszen egyszerűbb sportnak tűnt, és a munkahelyén is kialakult egy közösség azokból, akik futni jártak. 

A futócipőre váltás nem jelentett számára nehézséget: a már kialakult izomzattal könnyebben le tudta szaladni a nagyobb távokat, de maga is a kezdők hibájába esett: 

– Akkoriban Vásárhelyen laktam és felmentem a Somostetőre, nyomtam, mint süket a csengőtleszaladtam egyből 25 kilométert úgy, hogy azelőtt összesen tíz kilométert, ha futottam és tönkre tettem magam. Fájdalmas volt, végig tréningnadrágban és pamut pólóban voltam, amik átáztak és jól kisúrolták a bőröm – idézi fel a tíz évvel ezelőtti kellemetlen élményt.

Később eredményeket is kezdett elérni, amiket biciklivel korábban nem nagyon, példaként felsorol néhány futóversenyt: 2011-ben egy félmaraton Kolozsvár mellett, majd egy 90 kilométeres 7500 szintkülönbséggel bíró maraton a Bucsecs-hegységben, 2017-ben egy 100 kilométeres ultramaraton ugyanott, a Transylvania 100, ami „véletlen győzelemmel” zárult.

– Nem számítottam rá, hogy megnyerem – mondja nevetve – végig második voltam. Láttam, hogy tíz perccel előttem elment a másik, és én már nem tudtam gyorsítani, hogy utolérjem. Gondoltam, na akkor már be kell menni így. A törcsvári kastély udvarán volt a cél, mindenki tapsolt, és én kérdeztem, hogy hol van az első? Mondták, hogy „te vagy az első.” Mondom „nem-nem-nem, még van valaki.” Kiderült, hogy az előttem lévő szlovák versenyző eltévedt a pálya vége felé, amit én már ismertem egy korábbi versenyről.

Bálint leghosszabb idejű futása aztán 2018-ban következett: – Nagyon nehéz volt, párban kellett futni és már az első kilométerektől ment a hasam. Nem tudtam rendesen enni és inni, a csomagomat futótársam, Kovács Zsolt vitte fel az Omu-csúcsra. 23 óra 35 perc alatt teljesítettük a 109,60 kilométeres Marathon 8500-at, és végül meg is nyertük.

Főleg fejben dől el minden

– állítja a már tapasztaltnak számító futó, aki a legutóbbi, 180 kilométeres maratonra az edzések mellett mentálisan is igyekezett készülni. Beszélgetésünkkor arról is mesél, hogy mire gondol a versenyek alatt:

– Vannak üresjáratok, amikor tényleg csak a terepet nézem, hogy ne tévedjek el, de általában sokat gondolkodom azon, hogy írom meg majd a versenybeszámolókat. Sokszor elképzelem, hogy milyen lesz, ha célba érek, így volt ez az utolsó versenyen is, csak az volt a baj, hogy még vagy tizenöt órát kellett szaladjak – meséli.

Fotók: Bucovina Ultra Rocks Facebook-oldala
Közel ötvenen álltak rajthoz július 30-án, pénteken reggel kilenc órakor, hogy legfennebb 50 óra alatt teljesítsék a Bucovina Ultra Rocks 180 kilométeres távját. Végül kilencen értek célba, élen Bálinttal.

Olyan lassan futni, amilyen lassan csak lehet – válaszolja, ő mit tanácsolna a kezdőknek. „Ma már egyre gyakrabban látni, hogy valaki futócipőt húz, és fut, ahogy csak tud, liheg, s a levegőt is a fülén veszi. Az úgy nem jó” – mondja. Ehelyett olyan tempót javasol kezdésként, ami alatt az egész mondatos beszéd sem esik nehezünkre:

– Ha csak szavakat tudunk kiejteni, az túl gyors és nincs edzés hatása. Bármilyen meglepő, attól nem fogunk fejlődni. A lényeg, hogy minél lassabban – jelenti ki, majd megosztja saját példáját:
– Egyéntől függ, de a pulzushatár nálam 155, és ha például egy 170-es pulzussal kezdtem volna a 180 kilométert, akkor csak egy félmaratont megyek, utána maximum elszédelgek még egyet, de vége. Itt lassabban kell menni, egy idő után így is, úgy is mindened fog fájni.

Sokat számít a futócipő?

– Amikor elmész edzeni, nem számít. Ez akkor számít, amikor versenyben vagy és csapatsz, amilyen gyorsan csak tudsz, ott kell fogjon a talpa, de valójában ott sem számít, csak fejben. Egyszerűen nagyobb önbizalmat ad: tudod, hogy az a jó cipőd, s akkor jól tudsz benne menni. Ha elhiszed, akkor számít, ha meg nem, akkor nem számít. Az egész egy marketing oszlatja el Bálint azt az elterjedt tévhitet, miszerint nagy mértékben múlik egy futócipőn a győzelem.

Tíz év alatt egyébként több futócipője is felgyűlt, melyek között olyan is akad, amiben már közel 1800 kilométert tett meg, így érthető, hogy nincs szíve megválni tőle:

– Van vagy tíz futócipő otthon, de abból csak négyet használok: van, amelyik el van kopva, azokat ki kellene dobnom, de sajnálom, és van, amelyiket nem szeretem, csak nagy duzzogva, muszájból húzom fel, ha épp nincs kéznél más.

Hozzáteszi, hogyha a futócipőt az edzéshez nem is annyira, de a zenealbumot azért megválasztja: Kispál rajongó vagyok, úgyhogy ezek felkerültek a telefonomra, és a Kiscsillag összes albuma is, meg még hat Quimby-szám vagy újabban a Pál utcai fiúk – ezekre szoktam szaladni – osztja meg Bálint, akit még a legpörgősebb zeneszám sem tud kizökkenteni: 

– Nincs nekem zenei hallásom. Van, hogy érzem, hogy na, ez a szám jólesik és hogy jó a ritmusa, de van egy tempóm, amiből nem szed ki semmi.

A futás körül forog az élete

A futás már a napjai részévé vált Bálintnak, aki számára, mivel az IT-szektorban dolgozik, napi többórás ülőmunka után a sportolás kiváltképp kikapcsolódási lehetőséget jelent.

– Úgy van, hogy hét napból hatot edzek. Hétvégén hosszabb távokat, talán a harminc kilométert is súrolva, de ezt csak vasárnap. Szombaton körülbelül tizenöt, pénteken max tíz kilométert, míg hétköznaponként másfél órát szaladok: a Szarkakőre, Horváskára, a Budvárra – sorolja a kedvenc terepeit. A medvéktől nem tart, „csak kiabálni kell, és akkor nincsen baj”, mondja.

A tíz év futás leginkább a gondolkodását változtatta meg, az olyan pillanatok pedig, mint egy célbaérés, vagy egy győzelem, még inkább előre viszik.

– Egy verseny nem csupán egy egyszeri esemény, sokat készülsz rá: ha a kis lépéseket megteszed, megvan a nagy eredmény. Tudtam, hogy be tudom fejezni a versenyt (a 180 kilométeres ultramaratont – szerk. megj.), mert készültem előzetesen, megvoltak a kövek, amiket előtte le kellett raknom. Tudom, hogy vannak nálam jobb futók, több is, de azok most nem jöttek el – mondja Bálint, akit céljai elérésében a családja is támogat:

– Egyrészt eltűrik, másrészt támogatnak. Mindenki megszokta, hogy a futás körül forog az életem, azt, hogy innen-onnan kések, mert meg kell legyen az edzés, de aztán jövök. Vannak szülinapok, vasárnapi ebédek, amikre el kéne érni, és vagy futva, vagy biciklivel megyek.