Barokk hangversenyhez van kedved?

Béres Melinda, fotó: societatemuzicala.ro

November 2-án, kedden 18 órától barokk zenei hangversenyre vár a Székelyföldi Filharmónia a Szent István terembe, a meghívottak Béres Melinda és Csibi Dávid lesznek, akik hegedűn játszanak majd. Műsoron lesznek G.Ph. Telemann, J.M. Leclair, JB. Guignon, H. Biber művei.

A résztvétel regisztrációhoz kötött, amit a 0745031452-es telefonszámon üzenetben vagy itt lehet megtenni. Az érvényben lévő szabályoknak megfelelően a 12 év fölötti személyek kizárólag akkor léphetnek be, ha igazolni tudják, hogy már megkapták a koronavírus elleni oltást vagy átestek a betegségen korábban, hívják fel a figyelmet a szervezők.

Béres Melinda Marosvásárhelyen született, tanulmányait a város művészeti szakközépiskolájában kezdte, majd 1991-től Kolozsváron, a Gh. Dima Zeneakadémián Victoria Nicolae osztályában folytatta. A marosvásárhelyi C. Silvestri (1992) és a mosonmagyaróvári K. Flesch (1995) nemzetközi versenyek díjazottja, előbbin a Kulturális Minisztérium különdíját, utóbbin első díjat nyert. 1993-ban elnyerte a Romániai Magyar Zenetársaság Végh Sándor dίját, 2004-ben a Communitas Alapítvány alkotói ösztöndíját, 2020-ban pedig a Magyar Művészeti Akadémia zeneművészeti díját. Több száz kamarakoncerten és zenekari hangversenyen fordult meg Európa-szerte. Több éve a kolozsvári Gh. Dima Zeneakadémia oktatója, jelenleg előadótanára. 2005-től 2017-ign a Csίki Kamarazenekar meghίvott koncertmestere, 2017-ben és 2019-ben pedig a Határon Túli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekarának koncertmestere. Tagja a Romániai Mozart Társaságnak és a kolozsvári Toduţă Alapίtványnak.

Csibi Dávid tanulmányait a Kolozsvári Zeneakadémián végezte Béres Melinda és Răsvan Dumitru osztályában. Egyetemi évei alatt olyan együttesekkel lépett színpadra, mint az Obermann vonósnégyes, Baroque Ensemble Transylvania, Trionfale, Quarto d’Oro, Ensemble Stradivaria – Daniel Cuiller. Több európai országban koncertezett. A 2018/2019-es évadban az „Európai Unió Barokk Zenekara” tagja, amelyben Amandine Beyer és Lars Ulrik Mortensen vezetése alatt dolgozhatott. 2020-ban SoNoRo Interferenţe ösztöndíjasa brácsásként, valamint 2020 nyarától az Intono vonósnégyes hegedűse. A Székelyföldi Filharmónia és a Szatmári Filharmónia tagja.