Bántalmazták, éheztették, kifosztották az öregeket

Több mint száz idős embert mentettek ki kedden, július 4-én a rendőrök és a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus elleni Ügyészség (DIICOT) ügyészei három Voluntari-i öregotthonból, miután kiderült, hogy bántalmazták, éheztették és ingyenmunkára kényszerítették őket.

Összesen 31 házkutatást tartottak az esetben, több számítógépet, laptopot, adathordozót és egyéb bizonyítékot foglaltak le. A rendőrség közölte, hogy az idősek közül 56-ot már kórházba szállítottak a rohammentők. 42 személy esetében még folyamatban van az orvosi vizsgálat.

A nyomozók szerint 2020 novemberében alakult meg Ilfov megyében az a két bűnszervezet, amely az öregotthonok kiszolgáltatott, sok esetben fogyatékkal élő lakóit éheztette, kihasználta, bántalmazta, embertelen körülmények között tartotta és fizetség nélküli munkára kényszerítette. Mindemellett az előírt orvosi és higiéniai ellátást sem kapták meg a bűnszervezetek áldozatai.

„Láttam őket a kerítésnél, meztelenül ennivalóért könyörögnek. Meztelenül tartották őket” – idézi az egyik szemtanút a Digi24. A férfi állítása szerint minden nap elhaladt az egyik öregotthon mellett, ahol még a hidegebb évszakokban is meztelenül látta az időseket.

Négy gyanúsított 30 napos előzetes letartóztatását

rendelte el első fokon a bukaresti törvényszék a visszaélések ügyében. A Libertatea szerint a Ștefan és Dan Godei testvérpárról van szó, akik öregotthonokat vezettek, Andrei Răzvan Țicuról, aki az Ilfov megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság osztályvezetője, és Ovidiu Dumitra volt rendőrről.

Az ügyészek eredetileg 24 gyanúsított előzetes letartóztatását kérték. Közülük a bírósági döntés értelmében négy gyanúsítottat helyeztek 30 napos vizsgálati fogságba, a többieket házi őrizetre, illetve hatósági felügyelet alá helyezték. A DIICOT bűnszervezet létrehozása, embercsempészet, hamis nyilatkozattétel, közokirat-hamisítás, hivatalos okiratok meghamisítása és sikkasztás gyanújával nyomoz.

Több felelős intézmény vezetőségének menesztését kérte

a pénteki, július 7-ei kormányülésen Marcel Ciolacu. A miniszterelnök felszólította a munkaügyi minisztert, hogy még a pénteki nap folyamán menessze az Országos Szociális Felügyeleti és Kifizetési Ügynökség (ANPIS), illetve az Ilfov Megyei Szociális Felügyeleti és Kifizetési Ügynökség  (AJPIS Ilfov) vezetőségét. Ez utóbbi hatáskörébe tartozik a bentlakásos idősotthonok felügyelete és engedélyezése. Továbbá menesztené a helyi szociális ellátási és gyermekvédelmi igazgatóság vezetőit, akik a szociális szolgáltatások minőségéért és ellenőrzéséért felelősek.

A Fogyatékossággal Élő Személyek Jogait Védő Országos Hatóság elnökének hivatalából való elbocsátását is kérte a miniszterelnök, mivel ennek az intézménynek a felügyelő testülete elmulasztotta a szóban forgó idősotthonok ellenőrzését. Az ügy kapcsán a szálak egészen a legfelsőbb körökig érhetnek, felmerült Gabriela Firea családügyi és Marius Budăi munkaügyi miniszter neve is. Erről többet a Transtelexen, ide kattintva olvashatsz.

Ciolacu szerint a rendőrség is magyarázatot kell adjon, hogy miért nem avatkozott közbe annak dacára, hogy a visszaélésekről állítólag 

már tudni lehetett egy ideje.

A rendőrség, valamint a DIICOT februárban hivatalból kezdett el vizsgálódni a gyermekeket, időseket és fogyatékkal élőket ellátó bizonyos bentlakásos otthonok helyzetével kapcsolatban. A törvény értelmében a szabványoknak való megfelelés ellenőrzése az Országos Szociális Felügyeleti és Kifizetési Ügynökség (ANPIS) hatáskörébe tartozik.

Azt is közölték, hogy voltak ellenőrzések két Ilfov megyei központnál, legutóbb január 26-án és február 15-én. Akkor a higiéniai szabályok be nem tartása miatt büntettek a hatóságok, és az eredményeket elküldték az egészségügyi minisztérium alárendeltségében működő egészségügyi felügyeletnek. 

Ellenőrzések országszerte

Marcel Ciolacu kijelentette, ellenőrzéseket akar az ország minden – állami vagy magánkézben lévő – bentlakásos otthonában, ahol gyerekeket, időseket vagy fogyatékossággal élőket gondoznak. Ennek előkészítésére vasárnap megbeszélést tartott, meghívást kapott Marius Budăi munkaügyi, Alina Gorghiu igazságügyi, Alexandru Rafila egészségügyi, Adrian-Ioan Veştea fejlesztési miniszter, Bogdan Despescu belügyi államtitkár, valamint az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA), az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) és az egészségügyi igazgatóság képviselői.

Az ellenőrzések végrehajtására egyhetes határidőt szabtak meg, a folyamatot a prefektusoknak kell koordinálniuk. Hargita megyében is lesznek ellenőrzések július 10-17. között, idősek, fogyatékos felnőttek illetve gyerekek számára működtetett bentlakásos ápoló- és gondozó központoknál – tájékoztatott hétfői közleményében a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal.

Agerpres, Transtelex, Digi24, Libertatea
Kiemel kép: ehír.ro