Babákat felbogozni, öveket becsatolni!

Elől-hátul hordozott babák és futkorászó gyerekek lepték el a Bethlen-negyedi parkot szüleikkel szombaton, május 21-én, amikor megnyitották az Udvarhelyszéki Anyák által szervezett Ölelésben című fotókiállítást, amellyel a babahordozás meghittségét, szépségét szerették volna a szervezők megmutatni, és felhívni a figyelmet a helyes hordozás fontosságára.

A fotók a szerző felvételei.

Udvarhelyszéki családok beküldött fotóiból válogattak ki erre a célra 20 fényképet, de azt ígérték, a többi beküldött fotót is megmutatják majd online felületen. A Fuss Neki! program adományozóinak támogatásával finanszírozták az eseményt.

Miután kiosztották a nyertes fotók tulajdonosainak a díjakat, Kászoni Fejős Gabriella lelkész, hordozási tanácsadó beszélt az összegyűlt családoknak egyebek mellett arról, hogy bár manapság mindent megörökíteni és örökkévalóvá szeretnénk tenni, az anyai önfeláldozás és szeretet, az apai gondoskodás és a gyermeki bizalom az igazi örökkévalóság, amit mind meg lehet tapasztalni többek között a hordozás által is.

Ezután Ruszuly Sára koreográfus vezetésével hordozós táncot mutattak be az édesanyák kedves kis batyujaikkal közösen.

A későbbiekben a családok még mondókázhattak Kinda Emese néptáncoktatóval, Debreci Orsolya önkéntes hordozási segítő a nyári hordozásról beszélgetett a szülőkkel, hiszen a hőség nem akadály, csak egy picit másképp kell öltözni, és vékonyabb, szellősebb anyagú kendőt kell választani a meleg napokra, a nyári összeizzadásnak is megvannak a szépségei.

De miért akarjuk feltétlenül magunkon cipelni azt a gyermeket?

Nem fullad meg ott? Nézted meg, hogy kap-e levegőt? Mi ez a modern bogozós bolondság? – ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket szinte minden anyuka hallott már, aki hordozott. Pedig a hordozás cseppet sem modern hóbort, a babakocsit Viktória királynő hozta divatba, és a 19-ik század végén kezdték el használni, akkor is inkább jómódú családok engedhették meg maguknak. Viszont a hordozás már a középkorban bevett szokás volt.

Az udvarhelyi Ölbebabák hordozós klub időközönként tart hordozós találkozókat is, mely nyitott minden érdeklődő szülő számára. Ezeken az alkalmakon részletesebben beszélnek hordozási tanácsadók a hordozás előnyeiről és a helyes babahordozásról. Az eddigi találkozókon szó esett arról is, hogy a babahordozás amellett, hogy praktikus, a kötődő nevelés egyik legkézzelfoghatóbb eszköze, hiszen szó szerint egymáshoz köti szülőt és gyermekét, az anyaméhből ismert biztonságos buborékot alkotva, ölelésben.

A hordozás segíthet az altatásban, megnyugtatja a kisbabát, fejleszti az idegrendszerét, az egyensúlyérzékét, izomtónusát, a helyes hordozóeszközben való hordozás elősegíti az optimális csípőfejlődést is, emiatt kifejezetten ajánlott koraszülött és csipőficamos babák számára, és persze megkönnyíti a közlekedést, ami Udvarhely utcáin nem elhanyagolható szempont. 

Lehet persze kendő és hordozó nélkül is cipelni a gyereket, de az egyoldalú terhelés egy idő után komoly hátfájdalmat okozhat a szülőnek, arról nem is beszélve, hogy így legalább az egyik keze folyamatosan foglalt, és ha meg is tanul zsonglőrködni fél kézzel, a babát úgy sem tudja megfelelően tartani, ellentétben például a kendővel, ami csigolyáról csigolyára támasztja a kicsi gerincét. És nem, nem fullad meg a baba, nem is érezhetné magát nagyobb biztonságban.

Nem csoda hát, hogy az Udvarhelyszéki Anyák egyesülete népszerűsíteni szeretné a babahordozást és segíteni akarja a szülőket a helyes eszköz kiválasztásában, mert sajnos rengeteg helytelen eszköz van a piacon. A leghírhedtebb ezek közül a kenguru, de minden hordozó, amely lehetővé teszi a kifele hordozást nem ergonomikus, bármit is írjon a csomagolásán.

A helyes eszközök közül választani sem egyszerű feladat, kendőből és csatos hordozóból is sok típus van, választani a baba kora, súlya alapján lehet, illetve az is szempont, hogy hol tart a mozgásfejlődésben. Ha mindennek megfelel a hordozó, akkor sem biztos, hogy pont az kényelmes az anyukának, így ajánlott próbálni is vásárlás előtt, ebben is segítenek a hordozási tanácsadók.

Akinek felkeltette az érdeklődését a hordozás és tanácsot kérne, nyugodtan fordulhat az Ölbebabák hordozós klub tanácsadóihoz. Aki lemaradt az eseményről, de kíváncsi a  fotókra, még május 28-ig megtekintheti őket a Bethlen-negyedi parkban, ezután pedig vándoroltatni szeretnék a kiállítást a szervezők.