Azt se tudom, mi az a valuta!

Így fizethetsz a telefonoddal az üzletben, és így járhatod meg Londont egy árva font nélkül.
fotó: thebalance.com

Egy hónapja lett elérhető az Apple Pay Romániában is, így már bankkártya sem kell nálunk legyen ahhoz, hogy vásárolhassunk, ha van NFC-chippel rendelkező iPhone-unk. Ez az iPhone 6-ban és minden utána kiadott típusban van, de a telefonspecifikációk között könnyen ellenőrizhetjük, ha nem vagyunk biztosak benne.

Ez egy vezeték nélküli technológia, akárcsak a Bluetooth, de csak nagyon közeli eszközök közti adatátvitelt tesz lehetővé. Az ilyen chippel szerelt bankkártyákat mifelénk rendszerint „érintős” kártyának, az ilyen kifizetéseket pedig „érintős” fizetésnek nevezik, ami kissé megtévesztő, hiszen az NFC lényege, hogy nem kell az eszközöket (bankkártyát, okostelefont, okosórát, kártyaolvasót) egymáshoz érinteni, elég nagyon közel tenni őket egymáshoz.

iPhone használóként,

miután meggyőződtünk róla, hogy NFC-chip van a telefonunkban, nem kell mást tennünk, mint összekötni a bankkártyánkat az iPhone Wallet (pénztárca) alkalmazásával. A pénztárcát megnyitva a kis pluszjelre kell bökni, majd kiválasztani, hogy milyen kártyát szeretnénk hozzáadni az alkalmazáshoz, és kézzel beírni a kártya adatait, vagy pedig a kamerát a kártyára irányítva vehetjük rá a telefont, hogy azonosítsa azt.

Az Apple Payt egyelőre a Banca Transilvania, az Edenred, az ING, a Monese, az Orange Money, a UniCredit Bank és a Revolut engedélyezte, vagyis az ilyen típusú kártyákat adhatjuk hozzá a telefonunkhoz.

A szolgáltatás úgy működik, mint bármilyen más kártyás fizetés, annyi különbséggel, hogy a telefon nem tárolja a kártyádon levő összeget, csupán egy terminálként, hídként működik a kártya és az üzletek kártyaolvasója (újabban néhány bankautomata) között. Az üzletekben elérhető mobilfizetés egyszerű: a telefonunkat odaérintjük a terminálhoz, akárcsak az érintéssel működő bankkártyánkat. A boltban található kártyaolvasó (szaknyelven POS terminál) ekkor azonnal ellenőrzi a bankkártyát, a rajta levő összeget, és lehívja a vásárlás értékét, amiről azonnal értesítést kapunk.

Ez a megoldás ugyanolyan biztonságos, mintha a bankkártyánkkal fizetnénk, sőt, további biztonsági megoldások is alkalmazhatóak. A telefon feloldójától eltérő, külön biztonsági zárt állíthatunk be, ami lehet egy kód, vagy a saját ujjlenyomatunk is, ezt minden használat előtt meg kell majd adnunk. Ha elhagynánk a telefonunkat, a (nem becsületes) megtalálójának ezzel kellene megküzdenie, így valamivel jobb helyzetben vagyunk, mintha az érintős bankkártyánkat hagytuk volna el. Persze, a telefon elhagyásakor rögtön letilthatjuk a bankkártyát is, sőt, egy másik eszközről belépve leválaszthatjuk a telefontól.

De mi a helyzet az Androidos készülékekkel?

A másik telefonos fizetési szolgáltatás, a Google Pay egyelőre elvileg nem támogatott az országban. Azért elvileg, mert vannak kiskapuk, de ezek használata nem feltétlenül javallott.

Az Androidos alkalmazásboltban, a Google Play Storeban az alkalmazás egyelőre nem elérhető Romániában, de az alkalmazáscsomag apk formátumban máshonnan is letölthető, és telepíthető készülékünkre. Össze is lehet kapcsolni ezt némelyik típusú kártyákkal, különböző fórumokon többen állítják: használták már az OTP-s Mastercard kártyájukat, másoknak Revolut-kártyával is sikerült a művelet. Az, hogy valóban lehet-e fizetni vele, az az üzletben derül ki, a tapasztaltakról pedig sokan mondanak sokfélét. Egy olvasónk tesztelte a Revolut-Google Pay kombinációt, ő sikerrel járt, mások ennek ellenkezőjéről számoltak be.

Ugyanakkor, mivel külső forrásból kell beszerezni az applikációt, ezzel kapcsolatban felmerülhetnek biztonsági kétségek. Tény, hogy a Google Pay alkalmazás beszerezhető az apkmirror.com nevű weboldalról is, ami egy közismert és megbecsült alternatív alkalmazásforrás. Az üzemeltetők kizárólag ellenőrzött és digitálisan aláírt alkalmazásokat tesznek közzé, pont azzal a céllal, hogy bárki számára telepíthetők legyenek azok az alkalmazások, melyek országukban (még) nem elérhetőek a hivatalos Play Store-ban.

Ennek megfelelően a Google Pay alkalmazás is pontosan ugyanaz a Google által kiadott szoftver, amit a Play-ből tölthetünk le – bizonyítja ezt az is, hogy ha olyan országban tartózkodunk, ahol egyébként hivatalosan is elérhető az app, akkor azt frissíteni is tudjuk, akkor is, ha eredetileg az apkmirror.com-ról szereztük be.

Ugyanakkor mi azt tanácsoljuk, hogy csak óvatosan próbálkozzatok ezzel a megoldással. NFC-chippel ellátott Android-os telefonnal inkább keressétek a bankok direkt szolgáltatásait. Ha mégis Google Payt szeretnétek, egy olyan kártyát kapcsoljatok össze vele, amelyen csak akkora összeg van, aminek nem fájna az elvesztése. Egy kevés pénzt tartalmazó Revolut-kártya kiváló választás lehet.

Mi? Hogy nem hallottál a Revolutról?

Akkor most valami igazán újat mutatunk. A Revolut egy modern internetes (virtuális) bank, amire már felénk is sokan esküsznek. Annyira automatizált, hogy nem kell semmilyen intézménybe ellátogatnod ahhoz, hogy fiókot hozzál létre, és bankkártyát igényelj, majd kézhez kapj. Letöltöd az applikációt, regisztrálsz, és nemsokára érkezik is a vadiúj bankkártyád postán, amelyet aktiválnod kell majd a mellé érkező levélben leírt módon. A személyi igazolványod fotója és egy szelfi is szükséges a regisztrációhoz a személyazonosítás miatt.

A regisztráció ingyenes, de egy ötven lejes összeget fel kell tölteni rá a jóváhagyáshoz, amit aztán bármire el is költhetsz. A Revolut-fiókodat is ugyanúgy összekötheted egy, vagy több bankkártyáddal, de csak akkora összeg lesz rajta, amekkorát feltöltesz rá más kártyáidról. Míg az Apple Pay nem tárol pénzt, csupán egy terminál, így az összes bankkártyán lévő pénzed elérhető általa, a Revoluttal szokványos bankszámla is jár, amelyre valóban át is kerül a pénzed, amikor töltesz rá, és így csak annyi tesz elérhetővé, amennyit te magad töltesz rá.

A Revolut a magas banki díjak megszüntetése, csökkentése miatt jött létre, ideértve a különböző valuták közti átváltást is. A financer.com szaklap szerint a Revolut alapítója többszáz eurót vesztett el az utazásai során a külföldi tranzakciós díjak miatt, innen támadt az ötlete, hogy ezt valahogyan megoldja.

A szolgáltatás egyik előnye,

hogyha megérkezett a Revolut kártyád, és töltesz rá pénzt, az általánosan használt bankkártyád biztonságban csücsülhet az otthoni fiókban. „Régebb készültem, mentem Magyarországra, vettem a forintot, hazajövetel után nem is emlékeztem mennyit költöttem, a váltásnál elment csomó pénzem, a megmaradt forinttal nem tudom, mi lett. Most? Azt sem tudom, mi az a valuta” – meséli egy Revolut-felhasználó.

A virtuális bank folyamatosan ellenőrzi az árfolyamokat, és a lehető legkedvezőbbet használja. Egy külföldi utazást anélkül bonyolíthatsz le, hogy bármennyi készpénz, vagy a Revolut kártyádon kívül bármilyen más bankkártya lenne nálad. De mi van akkor, hogyha elhagyod a telefonod, és nincs feltöltve a kártyád pénzzel, vagy éppen a kártyádat hagyod el? Ne utazz készpénz nélkül és megspórolod magadnak ezt az aggodalmat, ahogy a bölcs főszerkesztőnk mondaná: a készpénz, a kenyér, és a WC-papír jó útitárs. Egyébként a Revolut kártyáról a készpénzfelvétel is ingyenes, méghozzá bárhol a világon, bár ennek van egy havi korlátja, de a kártyás fizetés lehetősége ma már annyira elterjedt, hogy ezt aligha fogjuk kimeríteni.

Ha a telefonod hagyod el, biztos találsz majd egy segítőkész idegent, aki megengedi, hogy a telefonjáról belépj a Revolut számládba, és feltöltsd azt. Ha a kártyádat hagyod el, telefonról azonnal szétkapcsolhatod vagy letilthatod a kártyád, így a pénzed biztonságban van. De ezzel még nem oldottad meg azt a problémát: hogyan utazol haza?

Plusz szolgáltatásokban is erős

a Revolut. „Van egy filmklubunk. Az a szokás, hogy mindig a házigazda vesz meg mindent, és utólag kifizetjük a dolgokat. A srác kifizette Revolut kártyával, megvolt a végösszeg, és megnyomta azt a lehetőséget, hogy a számlát szétosztja ezekkel az emberekkel. Nekem annyi jelent meg, hogy ettől az embertől jött egy ilyen pénzkérés, és elfogadom-e. Ha az igen lehetőséget választod, a pénz ott a fiókján. Ha elmentek pizzázni, egy valaki kifizeti a számlát és egy-két perc alatt elintéztétek a pénzügyeket. Ehhez persze, mindenkinek kell legyen Revolut-ja” – mesélt a további előnyökről a bankot nekem is ajánló ismerősöm.

A bank arra is lehetőséged ad, hogy virtuális kártyát hozz létre. A virtuális kártya segítségével különböző online szolgáltatásokat lehet fizetni, vagy vásárolhatunk bármely olyan weboldalon, ahol elfogadják a bankkártyás fizetést. Ez egyébként azért lehet jobb, mint a fizikai kártya, mert ha valamilyen kétes weboldalon adnánk meg az adataink, és azokat ellopnák, akkor néhány pillanat alatt teljesen megszüntethetjük a kártyát, és azonnal létre is hozhatunk egy újat.

Nem csak virtuális kártyát, széfet is lehet létrehozni, amiben takarékoskodhatunk. Van például olyan beállítási lehetőség, ami minden fizetés után felkerekíti a kifizetett összeget és a kerekítés értékét félreteszi nekünk. Emellett azt is be tudod állítani, hogy hetente, havonta egy bizonyos összeget rakjon félre neked a széfbe automatikusan. Kevésnek tűnik a kerekítés, amit készpénzes fizetésnél sok esetben vissza sem kérnénk a boltban, viszont néhány hónap alatt nagyon jól néz ki a széfben az összeg, ami összeharácsolódik belőle.

Az alkalmazás havi, napi kimutatásokat készít, még szól is, hogy fogd vissza magad, ha sokat költöttél mostanában, és, persze, értesítést kapsz minden egyes pénzmozgásról. Ha mondjuk levonja a pénzt egy kifizetésnél, és nem kapod meg, amit vásároltál, már ott helyben tudsz intézkedni. De ha például a Revolut kártyával próbálsz fizetni, és az elárusító azt mondja, nincs pénz rajta, kérsz egy fél perc türelmet, ha nálad van a telefon, és máris rátöltheted a kártyára a kellő összeget.

Nem feledkezhetünk meg

az utalásokról sem: egyrészt a Revolutot használó ismerőseinknek azonnal tudunk pénzt küldeni (vagy kérni tőlük), de ennél többre is képes a szolgáltatás. Lévén, hogy valódi bankszámla jár mellé, így klasszikus banki átutalást is végezhetünk, bármilyen bankszámlára. Ez alapvetően teljesen ingyenes, de kérhetünk gyorsított átutalást is, ami már pénzbe kerül, de eddigi tapasztalataink alapján az utalási díj gyakran az 1-2 lejt sem éri el, és ebben az esetben nagyjából ugyanannyi (vagy kevesebb) ideig tart egy nemzetközi utalás, mintha egy szokványos bankból utaltunk volna, csak drasztikusan, összehasonlíthatatlanul olcsóbban ússzuk meg a dolgot.

A Revolut-nak vannak fizetős szolgáltatásai is, havi 30 vagy 55 lejért több készpénzt vehetsz fel, utazási biztosítást, ingyenes gyorsított banki átutalást és elsőbbségi terméktámogatást kapsz többek között.

Összességében a fent leírtakkal egyszerűsítheted, és átláthatod a pénzügyeid, de vén rókaként még mindig azt mondjuk: „legyen a kabátzsebben egy hazaútravaló!”