Azért csak óvatosan a mesterséges intelligenciával

Egy szöveggeneráló AI válasza a „vádakra”.

Valósággá válhatnak a mozifilmek, megelőzheti, sőt „megsemmisítheti” az emberiséget a mesterséges intelligencia – figyelmeztetnek az Oxfordi Egyetem kutatói. 

A szakértők a brit parlament innovációs és tudományos bizottságához fordultak aggályukkal, mely szerint a mesterséges intelligencia olyan fejlődésen mehet keresztül, hogy átveszi az irányítást saját programozási kódja felett. Így az emberiség elveszítené az ellenőrzést saját teremtménye felett, ami „mindenkit megölne” – érveltek a brit egyetem kutatói, az erről szóló tanulmányukban. 

Ezt egy példával illusztrálták, ami szerint: „ha klasszikus módon próbálunk kiképezni egy kutyát, akkor minden alkalommal, amikor helyesen hajt végre egy parancsot, egy darabka ételt adunk neki. Így a kutya idővel megtanulja, hogy tökéletesen hajtsa végre a parancsokat az élelem megszerzéséhez, de ha a kutya megtalálja azt a helyet, ahol az élelemkészletet tárolják, akkor képes lesz magától is megszerezni azt anélkül, hogy bizonyos parancsokat kellene végrehajtania” – magyarázta Michael Cohen, az Oxfordi Egyetem egyik szakértője. 

Az utóbbi években a mesterséges intelligencia fejlesztése, a kormányok és technológiai óriások egyfajta versenysportjává vált, úgy katonai, mint hétköznapi előnyök megszerzésének érdekében, „veszélyesen fejlett algoritmusok” létrehozásával. Ennek érdekében a kutatók szorgalmazzák a technológiai iparra vonatkozó szabályozások bevezetését.

A szakértők azt is elmondták, hogy vannak olyan területek, ahol a mesterséges intelligencia nem fejlődött a várt mértékben, ilyenek például az autonóm autók. A szöveggenerálásban azonban sokkal magasabb szintet értek el. Nemrég Udvarhely is láthatta mire képes a mesterséges intelligencia a képzőművészet terén. 

A kutatók azzal a következtetéssel zárják tanulmányukat, hogy az egész világnak számolnia kell azzal, hogy a mesterséges intelligencia olyan képességre fog szert tenni, amelyek az évszázad végére kétségkívül felülmúlják majd az embereket.

Kiemelt kép: pixabay.com
biziday.ro