Az úzvölgyi temető nem lehet Dormánfalváé

A Bákó Megyei Törvényszék szerdai ítéletében, elsőfokon hatályon kívül helyezte Dărmănești (Dormánfalva) városi tanácsának határozatát, amely az úzvölgyi katonatemetőt közvagyonná nyilvánította 2019 márciusában, írja az MTI az igazságügyi portálra hivatkozva.

A törvényszék a Csíkszentmárton község és a Bákó megyei prefektus által indított összevont perben hozta meg elsőfokú, nem jogerős döntését, melyet a kiközlés után 15 napig még meg lehet támadni.

Birtalan Sándor, Csíkszentmárton polgármestere úgy értékelte az MTI-nek adott nyilatkozatában, hogy a törvényszék ezáltal elismerte: a katonatemető Csíkszentmárton közvagyona, hiszen mindig is a csíki község gondozta. A polgármester reményét fejezte ki, hogy az ítélet után ezt immár Dormánfalva is elfogadja.

Korábban Dormánfalva önkormányzata is pert indított Csíkszentmárton ellen, annak az önkormányzati határozatnak az érvénytelenítését kérve, amelyben a székelyföldi község nyilvánította közvagyonává a katonatemetőt. Ezt a pert még 2020 októberében jogerősen elveszítette a moldvai önkormányzat, írja még az MTI.

Az úzvölgyi katonatemető azután lett konfliktus tárgya, hogy Dormánfalva 2019 márciusában saját közvagyonává nyilvánította az úzvölgyi katonatemetőt, és áprilisban román parcellát alakított ki benne a magyar sírok mellett, pedig az illetékes hatóság – utólagosan közölt álláspontja – szerint nem is ott nyugszik az a 149 katona, akinek síremléket állítottak. 2019. június 6-án többszáz román megemlékező erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen a román parcella és emlékmű román ortodox felszentelésén, miután székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni ezt.

Az elsőfokú ítélet nem jogerős, a hivatalos közlés utáni 15 napban fellebbezést lehet benyújtani ellene.