Az út, ahol csak repülővel érdemes járni (videóval)

A petki hazajáró tánc lényege, hogy a vízbe nem, csak a fennmaradó útrészekre szabad gurulni. A szerző felvétele

Évek óta folyik a csetepaté a 137/A jelzésű úttal kapcsolatban a Kányád –Petek közötti szakaszon. A helyiek már többször jelezték Kányád község polgármesteri hivatalának, illetve Hargita Megye Tanácsának, hogy ez a rész lassan járhatatlan, jelentősebb változások mégsem történtek a javítással kapcsolatban.

A helyzet csak romlott a 2023. július 5-én lesújtó áradás következtében, mely jó pár nagyobb követ is kimosott. Habár Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és a Hargita Útkezelő Vállalat munkatársai július 6-án kiérkeztek a helyszínre, sajnos az úton tátongó gödröket továbbra sem sikerült betömni.

„Egyeztettem Bíró Barna Botond alelnökkel, valamint György Sándor polgármesterrel, hogy a szükséges javítási munkálatokat azonnal végezzük el, ami rajtunk áll, de a kormánytól is igényelni fogjuk a kártérítést.” – írja egy, Facebookon közzétett élő videója alatt Borboly Csaba.

A fenti felvételek terepjáróból készültek, de még így sem tudtuk teljesen kikerülni a mélyedéseket, és a víz által kihordott burgonya nagyságú köveket.

A történtek után néhány nappal mi is ellátogattunk a faluba, és bátran kijelenthetem, hogy azon az úton továbbra is csak repülővel érdemes járni. A megkérdezett helyiek is így gondolják, ők azt tervezik, hogy engedélyt kérnek muskátli ültetésre minden lyukba, hogy legalább szép legyen, ha már nem jó az út.