Az Urbana megmentése alig jött össze, s a város aszfaltmilliókról álmodik

Fotók: Pál Edit Éva

Ahhoz képest, hogy szinte harminc napirendi pontja volt, egy órácska alatt lejárt a rendkívüli tanácsülés, és néhány érdekes, izgalmas mozzanattal hozzá is tudott tenni a reggeli kávé hatásához. Két beruházási tételt hirtelen visszavontak, helyettük öt másikat betettek, az elsőnek jelölt ülésvezető nem vállalta a küldetést, és közvetlenül az ülés előtt becsúszott az Urbana megmentése, ami az egyik képviselő jól időzített hiányzása miatt szinte elmaradt. Mi legyen a Mező bezárt bentlakásával, és hová lettek a pingpong-asztalok a játszóterekről? – ezekről is szó esett szerda reggel a városházán.

Kezdjük az elején, a züllésvezető megválasztásával, hiszen Berde Zoltán RMDSZ-frakcióvezető megbízása lejárt. Godra Zsolt POL-frakcióvezető nagyvonalú felajánlását, miszerint minden pártnak meg kell adni az esélyt, azonban az MPP-s Bindea Daniel nemes egyszerűséggel visszautasította, így Godra kénytelen volt elvállalni a feladatot párttársa, Péter Balázs tűzről pattant javaslatára. A novemberivel együtt tehát három hónapon át őt fogjuk látni a főasztalnál, a polgármester és a jegyző között.

Ezután Gálfi elmondta, mitől volt olyan sürgős összehívni a rendkívüli tanácsülést. 

Pályázni készül a város

az Anghel Saligny programraamellyel a kormány a helyi önkormányzatok beruházásait támogatja. A határidő november 8-a, a hivatalnak 45 napja volt, hogy összeállítsa a terveit. Amíg a lista kedden délután még 21 pontból állt, szerda reggelre 24 pontossá vált, ugyanis két utcának, a Gyerkes és a Telekpataka utcáknak a felújítását kivették tisztázatlan jogviszonyaik miatt, helyettük pedig öt új pont jelent meg: a Borsairét-Sósfürdő, az Iskola, az Eminescu, az Ugron Gábor felső része és a Cserehátról Cekendre vezető mezei utak felújítása.

Egyébként a leadandó projektek nagy többsége olyan utcák felújítására vonatkozik, amelyekre más támogatási lehetősége nincs a városnak, jogtiszták és elő tudták készíteni a terveket hozzájuk. A lista tartalmaz egy gyalogos és biciklis felüljárót is a Szejkén, ugyanott egy bekötőutat és parkolót, illetve a Kisköved-Győzelem utcák kereszteződésnél a tér rendezésére vonatkozó projektet.

A helyi tanács minden esetben támogatta a pályázati kérést és a gazdasági mutatókat elfogadta, a teljes lista így néz ki: utcák – Küküllő, Benkő József, Sólyom, Attila, Görbe, Malom, Hársfa, Tihadar, Lakatos István, Domb, Fások, Strand, Reményik Sándor, Bükkfa, Nárciszrét, Margaréta, Borsairét-Sósfürdő, Iskola, Mihai Eminescu, Ugron Gábor felső része; egyebek   szejkefürdői fejlesztések (felüljáró, bekötőút, parkoló), Kisköved-Győzelem közti tér felújítása, cekendi mezei utak.

A Saligny-program kiírása szerint a garantált összeg 10 millió lej a municípium rangú városoknak, mint amilyen Udvarhely, de a hivatal ennél nagyobbat álmodott, összesen mintegy 50 millió lejre állította össze a listát, tudtuk meg Albert Sándor városmenedzsertől, aki az országos politikai képviselet közbenjárását kérte az ügyben. Utólagos kérdésünkre elmondta, hogyan is gondolták: ha az országos 50 milliárdból x összeg jutna Hargita megyének, és a garantált összeg kiosztása után még maradna keret, akkor ezért a küszöb fölötti projektek „versenyeznek”. A városmenedzser nyilvánosan felhívta a figyelmet a hamarosan hirdetésre kerülő állásokra, abban bízva, hogy a betöltésükkel a polgármesteri hivatal meg is tudja valósítani az álmait. 

A tanácsülés másik kulcspontja

az Urbana vagyonának átvétele volt, amit már kétszer elhalasztottak egy hiányosság miatt, ezt szerda reggelre sikerült pótolnia a cég vezetőségének. Az önkormányzatnak ugyanis a friss leltári felértékelés szerint kell kifizetnie azt a négy ingatlant, amely a tanácshatározat tárgyát képezi. A jegyző közlése szerint ez 800 ezer lejt jelent, és mindenkit afelől biztosított a döntés előtti szünetben, hogy ezzel a felértékeléssel teljesen törvényes az átvétel.

A szünetet pedig azért kellett elrendelni, mert – vagyoni ügy lévén – a döntéshez kétharmados többség kell, s Benedek Árpád Csaba (RMDSZ) éppen azelőtt lépett ki a teremből, hogy erről döntöttek volna. Nélküle pedig éppen egy szavazat hiányzott a szükséges 13-hoz, ahányan eredetileg voltak a teremben. A párperces szünet alatt végül sikerült őt is előkeríteni, így megszavazták. Egyébként a döntés azért fontos az újabb fűtésszezon előtt, mert az Urbanának szokás szerint likviditási problémái vannak, tehát pénzzé kell tenni, ami pénzzé tehető. Akkor is, ha ez történetesen a város egyik zsebéből a másikba történik, hiszen a cég tulajdonosa maga az önkormányzat.

Egy harmadik lényeges pont

az Eötvös József Szakközépiskola egyik bentlakásának felszámolása volt. A Nicolae Bălcescu 54. szám alatti ingatlan, az egyik Matrica-garzonblokk új rendeltetést kapna a tanácshatározat értelmében, de a megfogalmazás eléggé ködös volt: activități de strictă necesitate pentru comunitate, ami (megközelítőleg) feltétlenül szükséges közösségi tevékenységek-et jelent. Az értelmezéshez Pálfi Kinga alpolgármester segítségét kértük.

Elmondta, hogy már egy ideje nem is szolgált bentlakásként az épület, az iskolának pedig nem hoz annyi hasznot a lakrészek kiadása, mint amennyi fenntartási költséggel jár, ráadásul teljes felújításra szorul. A város ezért kéri a tanügyminisztériumot, hogy egyezzen bele a rendeltetés megváltoztatásába, hogy tudják például az országos helyreállítási alapból (PNRR) felújítani, és szociális vonalon hasznosítani az ingatlant: szociális lakásokat, a hátrányos helyzetűek védelmére infrastruktúrát kialakítani benne, akár olyan helyzetek kezelésére, mint amilyen a hajléktalan személyek járványügyi karanténozása vagy a csíksomlyói tűz.

Ezeken kívül napirenden volt, hogy a szakközépiskolák vezetőtanácsába még egy-egy képviselőt jelölhetett a tanács: az Eötvösbe Biró Jolánt (POL) , a Bányaiba Jakab Zoltánt (RMDSZ), a Kósba Bindea Dánielt (MPP) nevezték ki.

A különféléknél a játszóterek

témáját hozta fel Berde Zoltán RMDSZ-frakcióvezető. Számonkérte a hivatalon a Köztársaság téri új játszótér gyenge minőségét, szerinte „kár erre költeni a pénzt”, inkább növeljék az anyagi keretet, csak „legyen korszerű, biztonságos és ember elé való”, amit átadnak.

Albert Sándor városmenedzser beismerte, hogy ő sem teljesen elégedett a minőséggel, ezért nem is adták még át hivatalosan az említett játszóteret. Javítani, cserélni kell bizonyos elemeket, tavasszal pedig újragyepesítéssel készülnek, hogy ne köves, poros felületen játsszanak a gyermekek.

Berde másik felvetése a kivett pingpong-asztalokról szólt, szerinte ezeket vissza kellene helyezni, mert hagyománya van, “ne csak a kicsikre gondoljunk”. Párttársa, Jakab Zoltán azzal toldta meg, hogy a múzeum melletti, betört kosárpalánkot azóta sem cserélték le. Kérdésünkre a városmenedzser elmondta: elviekben egyetért ezekkel is, az új játszótereknél viszont figyelembe kell venniük az érvényes biztonsági sztenderdeket, tehát a pingpong-asztaloknak megfelelő teret kell találniuk, a kosárpalánk javítására pedig igyekeznek pénzt elkülöníteni.