Mit kell tudni az új adótörvénykönyvi módosításokról, e-számlákról?

Ha neked is van vállalkozásod, akkor szinte biztos, hogy nem kezdődött nyugodtan a 2024-es éved: vizsgáltad az adótörvényt, egyzetettél a könyvelőddel, összezavarodtál új módosítások láttán. Nagyvonalakban: kevés az a kategória, akinek nem lesz több az adója, és az idéntől kötelező e-számlákról nem is beszéltünk. Vállalkozókkal beszélgetve gyorsan kiderül: a káosz nagy, rengeteg a kérdéses rész, sokan nem érzik (köz)érthetőnek az új módosításokat.

Szilágyi István közgazdász, a székelyudvarhelyi polgármesti hivatal egykori gazdasági igazgatója

Arról, hogy mitől lehet ez a káosz, hogy lehet mégis eligazodni benne: mik a főbb módosítások, megéri-e egyáltalán egyéni vállalkozásnál (PFA) maradni, mik azok az e-számlák, és hogyan lehet beszerezni, alkalmazni azokat, és pontosan mikortól kell, Szilágyi István közgazdásszal beszélgettünk. 

Az ünnepek alatt jöttek, amíg senki nem figyelt

Úgy kezdődött az egész, hogy tavaly nyáron kiszivárgott, hogy hogyan fogják az adókat változtatni. Ezt a kormány cáfolta, enyhébb módosításokat ígértek. Később a törvényhozók el is fogadtak egy módosítást, lenyugodott mindenki, hogy mégsem olyan rossz a helyzet. Aztán december közepén hoztak egy rendeletet (115-ös rendeletet), amiben megint módosítottak, az ünnepek miatt nem is figyelt fel senki a változásra, csak év elején – kezdi a legelején az egészet a szakember. 

Ráadásul vannak olyan részek, amik nem derülnek ki egyértelműen a törvényből, hogy hogyan kell őket alkalmazni. Ebből is adódhat bizonytalanság, magyarázza.

Van egy rész például, ami a mikrocégeket érinti. Ebbe a kategóriába egyébként azért jó esni, mert kedvezőek az adózások. Most azonban nem tiszta, hogy ki fog és ki nem beleférni ebbe a kategóriába, az új törvény szerint azok a cégek, amelyek kapcsolt cégek, ritkán lehetnek mikrovállalkozások. De nem egyértelmű, hogy mik azok a kapcsolt cégek, világít rá Szilágyi. A törvény azt mondja, hogy az, amikor egy személy vagy csoport több céget irányít. De vannak olyan találgatások is, miszerint az is kapcsolt cégnek számít, hogyha van valakinek egy cége és van egy a feleségének is. Hogy pontosan mit is jelent a kapcsolt cég, valamikor februárban fog kiderülni, ekkor fogják az alkalmazási normákat kihozni. Azt még hozzáteszi, az elmúlt időszakra jellemző, hogy egyre kevesebb vállalatnak engedik, hogy mikrovállalkozási adót fizessen. 

Mi az, amit már biztosan lehet tudni?

A cikk az előfizetőink számára folytatódik!

Ne maradj le a végéről! Már havi 15 lejért elolvashatod a cikkeink legjavát. Fektess be te is a szabadságba!