Az „új” szejkefürdői székelykapu 138 éves

fotó: Haáz Rezső Múzeum archívuma

A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Alapítvány kitűzött célja teljesült, áll a 17. Orbán Balázs sírjához vezető székelykapu. 

A Haáz Rezső Múzeum dolgozóiból és családtagjaiból álló 17 fős csapat értékmentő projektjének célja a 17. szejkefürdői székelykapu felállítás volt. Ennek keretet a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány 2021-ben szervezett Fuss Neki adománygyűjtő programja teremtett. A közösségi összefogásból begyűjtött támogatások a költségek felét fedezték, a fennmaradó részt a Haáz Rezső Múzeum költségvetésén keresztül Székelyudvarhely Megyei jogú Város Önkormányzata biztosította. 

A kapu a zetelaki Kolumbán család adományaként került a múzeum bírtokába. A székelykaput egy küküllőkeményfalvi mesterember, Benedek Imre készítette még az 1800-as évek végén. A múzeum közleménye szerint a kapu a korát tekintve kitűnő állapotban van. Szemöldökfáján az alábbiak olvashatóak: 

AZ ÚRISTEN SEGEDELMÉBŐL ÉPÍTETÉK EZEN KAPUT: GAGYI SÁNDOR: ÉS NEJE MÁTÉ VERONIKA 1884-be június 24 –diKÉN.

Eredetileg a zetelaki Gagyi domb bal oldalába épült, a 835-ös szám alá. Ahogyan a szemöldökfán is olvasható, Gagyi Sándor és Máté Veronika állítatta a kaput, később az ő lányuktól vásárolta meg a bennvalót Bíró Ferenc 1983-ban. 2004-ben Kolumbán-Antal József azzal a szándékkal, hogy megmentse az utókornak, áttelepítette a Székelytanya vendéglő udvarára. Amikor sor került az ingatlan eladására, a tulajdonos a Haáz Rezső Múzeumnak adományozta a kaput. A restaurálási munkálatokat Domokos Levente szakrestaurátor végezte el, hogy még sokáig köszönthesse az Orbán Balázs sírjához látogatókat.