Az új kormány még várhat, de a parlamentet összehívná Iohannis

Még nem adott minden feltétel a kormányfőjelölt nevesítéséhez, viszont a parlament összehívásához igen – jelentette ki Klaus Iohannis államelnök hétfőn este, miután konzultált a pártok képviselőivel.

Vélhetően a PNL és az USR-Plus közti nézeteltérés miatt van szükség – Iohannis szerint – még legalább egy egyeztetési fordulóra a parlamentbe jutott alakulatokkal, hogy kormányfőt tudjon jelölni, viszont az új parlamentet már egy héten belül össze akarja hívni.

„Tekintve, hogy a Központi Választási Iroda közzétette a parlamenti választások végleges eredményeit, minden feltétel adott az új parlament összehívásához. Tájékoztatom önöket, hogy az új parlamentet jövő héten, december 21-én szándékozom összehívni. Hétfőn megalakul az új parlament” – szögezte le az államfő.

Nem biztos, hogy összejön

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerint előfordulhat, hogy „többeknek problémájuk legyen azon a napon”, márpedig ha nem jelenik meg a megválasztott képviselők és szenátorok legalább kétharmada, az új törvényhozás nem tarthatja meg alakuló ülését. A legtöbb szavazatot szerző párt vezetőjeként úgy értékelte, hogy „semmibe veszik a polgárok szavazatait” azzal, hogy jobbközép koalícióra törekednek. A PSD nagykoalíciós kormányt szeretne, amelyet saját miniszterelnökjelöltjük, a virológus Alexandru Rafila vezetne.

George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnöke pedig úgy nyilatkozott, hogy még gondolkodnak azon, részt vesznek-e az új parlament alakuló ülésén, ugyanis a PNL „megpróbálta hátrányos helyzetbe hozni” az AUR-t a parlamenti szakbizottságok elosztásakor. Két fontos szakbizottság vezetését kérték mind a szenátusban, mind a képviselőházban: az oktatási, illetve a jogi bizottságét. Az AUR egyébként Călin Georgescut javasolta kormányfőnek, aki a Digi24 szerint magas funkciókat töltött be a román közigazgatásban, miközben a román holokausztért felelős Ion Antonescut és a legionárius Corneliu Zelea Codreanut élteti Facebook-oldalán.

A PNL a már korábban is jelölt, majd visszalépett Florin Cîțu pénzügyminisztert, az USR-Plus a volt technokrata kormányfőt, volt EU-biztos Dacian Cioloșt javasolta a kormány élére hétfőn.

Agerpres