Az ügyészség szerint engedély nélkül folytak a munkálatok

Nem hagyta jóvá szerda este a marosvásárhelyi bíróság az ügyészség aznap délutáni javaslatát, hogy 30 napos előzetes letartóztatást rendeljenek el a sáncásási munkálatokat végző cég ügyvezetője, László Szilveszter Sándor ellen. 

A bíróság 60 napos hatósági felügyelet mellett döntött, december 20-ától kezdődően. A döntés 48 órán belül fellebbezhető, derül ki a  Marosvásárhelyi Fellebbviteli Főügyészség közleményéből.

Marosvásárhelyi Fellebbviteli Főügyészség ügyésze elrendelte a büntetőeljárás megindítását a bentlakás körüli sáncot ásó cég vezetője ellen, gondatlanságból elkövetett emberölés, gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés, és a műszaki előírások betartása nélkül végzett épületátalakítások bűncselekménye miatt (a 10/1995-ös építkezésekkel kapcsolatos speciális törvény 35. cikkelye 1-es és 3-as pontjainak megsértése). 

Megállapították, hogy a vádlott egy körülbelül 2,30 méter mély árok ásását rendelte el közvetlenül a bentlakás épületének falai mellett, a beavatkozás nem volt engedélyezve. A fal leomlása egy áldozat halálát és három áldozat sérülését okozta.

Képernyőfotó az ügyészség közleményéből

A bírósági felügyelet ideje alatt a vádlott nem lépheti át Hargita és Maros megye határait a hatóságok előzetes jóváhagyása nélkül, semmilyen módon nem léphet kapcsolatba a bírósági ellenőrzési határozatban említett személyekkel, semmilyen tevékenységet vagy megbízást nem végezhet az Lareno Fa Kft. társaságon belül. A kötelezettségek rosszhiszemű megszegése esetén a bírósági ellenőrzés intézkedését házi őrizet vagy előzetes letartóztatás válthatja fel.

A bírósági portálon az áll, hogy semmilyen módon nem közelítheti meg V.Z., C.G., M.L, K.E, L.G., B.P.S, S.K.R, L.S, S.Z, S.T, S.R., L.E tanúkat és D.G, T.J şi B.O sérülteket, sem közvetlen, sem közvetett módon nem kommunikálhat velük.

Az Ügyészség közleményében hangsúlyozta, hogy ezek a tevékenységek semmilyen körülmények között nem sérthetik az ártatlanság vélelmének elvét.