Az RMDSZ minisztériumai biztosak, a kormányfő még nem

A nagykoalícióra készülő pártok (PNL, PSD, RMDSZ) vasárnap bejelentették, hogy közös kormányfőjelölttel és elfogadott kormányprogrammal mennek hétfőn az államfő által meghirdetett kormányalakítási egyeztetésre.

A kormánystruktúrára két változatot dolgoztak ki, miután korábban már megállapodtak arról, hogy a PNL és a PSD jelöltje egymást váltja majd a kormányfői poszton. A két párt vezető testületei hétfő reggel döntik el, hogy melyik változatot javasolják Klaus Iohannis államfőnek.

A liberálisok miniszterelnök-jelöltje, Nicolae Ciucă leszögezte: ha a PNL és a PSD közül az egyik adja a miniszterelnököt, a pénzügy- és szállításügyi miniszteri, illetve a kormányfőtitkári tisztséget a másik alakulat kapja. A kormánytisztségek elosztásakor a koalíciót alkotó pártok parlamenti súlya volt a fő szempont.

Az RMDSZ megtartja a fejlesztési, a környezetvédelmi és a sportminisztériumot a leendő kormányban, jelentette be Kelemen Hunor szövetségi elnök már szombat este, a koalíciós tárgyalásokat követően.

Kelemen beszámolt arról is, hogy lesz két új minisztérium a leendő kormányban: létrehozzák a turizmusért és a vállalkozásokért felelős minisztériumot, valamint a családokért és ifjúságért felelős tárcát.

Agerpres, hírösszefoglaló
kiemelt kép: gov.ro