Az RMDSZ is beadta a derekát Ludovic Orbannak

Senki sem adja ingyen a szavazatát, de Orbannak sikerült kiegyezni majdnem mindenkivel.
Fotó: playtech.ro

A Victor Ponta vezette Pro Romanián kívül minden ellenzéki párt megállapodást kötött a Nemzeti Liberális Párttal, amelynek elnöke, Ludovic Orban kormányalakításra készül. A volt PSD-elnök már korábban kijelentette, hogy a bizalmatlansági indítvány megszavazásával csupán a Dăncilă-kabinetet akarták félreállítani, de továbbra is egy szocialista kormányt képzeltek el, és nem fogják támogatni a PNL miniszterelnökét.

Az új kormány támogatására vonatkozó paktumot utoljára az RMDSZ írta alá, hétfőn este. Kelemen Hunor a nemzetközi kisebbségvédelmi egyezmények betartása mellett azt kérte a leendő kormánytól, hogy december 15-éig dolgozza ki a 2020-as évi költségvetést, a tanügy számára 6 százalékot különítsenek el, ebből 1,5 -2 százalékot a tanügyi infrastruktúra fejlesztésére.

Az RMDSZ elvárásai között szerepel az is, hogy a kabinet ne adjon ki sürgősségi kormányrendeletet az igazságszolgáltatásra és a választási rendszerre vonatkozóan, és felelősségvállalással se fogadjanak el jogszabályt ezeken a területeken. Kérték továbbá, hogy a kormány kérje az Európai Bizottságtól kétmilliárd euró átcsoportosítását a Regionális Operatív Programba.

A magyartól eltérő nemzeti kisebbségek parlamenti képviselőinek csoportja is támogatja az Orban-kormány beiktatását, ezt Varujan Pambuccian – örmény származású – frakcióvezető jelentette be, de anélkül, hogy bármilyen konkrét feltételhez kötötte volna a támogatást. Elmondása szerint csak a beiktatást követően kezdenek tárgyalásokba azokról a törvénytervezetekről, amelyek a „kisebbségeket érzékenyen érintik”.

Mit kérnek a román pártok?

A Mentsétek meg Romániát (USR) megállapodása kitér a speciális nyugdíjakra, leszögezve, hogy a teljes állami nyugdíjrendszert a hozzájárulás elvére kell áthelyezni. A különnyugdíjak eltörlését (kivéve a katonaiakat) a Népi Mozgalom Pártja (PMP) is kérte, Eugen Tomac elnök beszámolója szerint Orban „teljes nyitottsággal” viszonyult ehhez és a PMP által más fontosnak talált kérdésekhez, mint az infrastrukturális beruházások, a Moldovai Köztársasággal való kapcsolatok fellendítése, vagy a kétfordulós polgármester-választás.

Utóbbit a Călin Popescu-Tăriceanu által elnökölt ALDE is feltette a tizenkét pontos listájára, amit a PNL-nek benyújtott. Prioritásaik között van az igazságügy parlamenti úton történő reformja, a sürgősségi kormányrendeletek kiiktatása, valamint a törvényhozók és helyi választott képviselők politikai vándorlásának megtiltása is. Az ALDE azt szeretné, ha a kabinet egyszínű volna, azaz a kormánytagokat kivétel nélkül a PNL adná.

A feltételek között az egykulcsos adórendszer megőrzése, a kormánystruktúra átalakítása, a megyei tanácselnökök közvetett megválasztása, egy lobbitörvény elfogadása, a Hidroelectrica vállalat tőzsdei jegyzése, az energetikai és infrastrukturális beruházások folytatása is szerepel.

A PNL-kormány beiktatásáról hétfőn, november 4-én szavaz a parlament.

(Agerpres, hírösszefoglaló)