Az RMDSZ elásná a csatabárdot

Derzsi László és Szakács Tibor
fotó: Dávid Anna Júlia

Egyértelmű számukra most már, hogy Székelyudvarhelyen nem volt váltáshangulat – jelentette ki Derzsi László, az RMDSZ polgármesterjelöltje a választások eredményeinek kiértékelésére összehívott sajtótájékoztatón.

Derzsi László, a városi RMDSZ elnöke pénteken elmondta, egy kimerítő kampányon vannak túl, amelynek során nagyon sok székelyudvarhelyi emberrel beszélgettek, és nagyon sok biztatást kaptak. Ennek ellenére az emberek jelentős része a szavazófülkében a stabilitásra és a folytonosságra szavazott, nem a változásra: „Megértettük az emberek üzenetét: Székelyudvarhely lakossága az együttműködést, a fejlődést, a stabilitást és a békét szeretné, hogy az emberek problémája oldódjon meg, tudjunk egyről a kettőre lépni”.

Megköszönte a választásokon résztvevő mintegy 12.800 állampolgárnak és a városi RMDSZ-re szavazó 3.600 udvarhelyinek a bizalmát.

Majd rátért a lényegre: a kampány demokráciában a különböző jövőképek mögött felsorakozó csapatok közti versengésről, versenyről szól, az azt követő négy év viszont az együttműködésről, együttdolgozásról. A kampány során minden fél hangoztatta, hogy hajlandó együttműködni a többi párttal, erre számítanak a jövőben.

– A 70-80 százalékban hasonló választási programjuk szolgáltathat alapot erre a reményre. Arra fognak törekedni, hogy ezeket a közös pontokat a városvezetést adó pártokkal megvitassák. Számíthat ezekben a városvezetés az RMDSZ helyi, széki szervezetére és a bukaresti képviseletre is, tette hozzá Szakács Tibor, aki első helyen szerzett mandátumot a párt listáján.

Vége a kampánynak, kezdődik a kampány

Mindketten kiemelték, hogy mennyire fontos a bukaresti képviselet. Itt a lehetőség december 6-án, a parlamenti választásokon bebizonyítani, hogy képesek vagyunk elfelejteni azt, ami most ebben a kampányban történt, és bebizonyítani, hogy a magyarság, az udvarhelyiek érdekében együtt tudunk dolgozni – kérte fel keringőre a POL-frakciót Szakács.

2016-ban az RMDSZ 11.700 szavazatot kapott, ezt kellene megismételni két hónap múlva 2020-ban – tűzte ki a célt Derzsi László, és az RMDSZ szövetségi szintje fele is megfogalmazta elvárásait: bízom abban, hogy több segítséget, támogatást fognak nyújtani, hisz Székelyudvarhelyt is el kell indítani a fejlődés útján. Az, hogy a polgármester ki szándékszik lépni a POL-ból, az RMDSZ együttműködéssel kapcsolatos álláspontján mit sem változtat – válaszolta újságírói kérdésre Derzsi László. Elmondta azt is, nem bánta meg, hogy a lista 12. helyéről indult, és így nem jutott be a tanácsba, elég munka van azon kívül is a helyi szervezetben, mosolygott.

Arros Orsolya meghúzta a vonalat

Az RMDSZ listáján mandátumot nyert tanácsosok közül öten visszaigazolták, a listán harmadik helyezett, négy éve polgármesterjelöltként indult Arros Orsolya azonban visszaadta a mandátumát.

Arros Orsolya
fotó: GÁL Előd

Helyébe Berde Zoltán lép, ám az őt nem lehet a frissen megválasztott önkormányzati testülettel együtt beiktatni, csak egy későbbi tanácsülésen – válaszolta kérdésünkre Derzsi László.

Az RMDSZ hat mandátumot szerzett a tizenkilenc tagú városi képviselőtestületben, Szakács Tibor, Jakab Zoltán, Arros Orsolya Blanka, Benedek Árpád Csaba, Darabont Ede Gergő, Dávid Endre voltak a lista élén, a hetedikként induló Berde Zoltán volt.

Nem egy csúnya munka, de

Arros Orsolya portálunknak úgy nyilatkozott, hogy személyes és politikai okokból lépett vissza. Úgy látta, ebben a 12-6-1-es felállásban macska-egér játék lesz a városvezetés, az eddigi tapasztalatai alapján úgy gondolja, ő ebben a konstrukcióban nem tudna hozzáadni a város fejlődéséhez.

Nem tartja kizártnak, hogy a jövőben még induljon tisztségért, de minden ember életében eljön az idő, amikor húznia kell egy vonalat, és az övében most jött ez el. „Az embernek időnként felül kell vizsgálnia az életét, először magunkba kell nézni, és aztán a környezetünkben körülnézni, én most ezt teszem”. Szerinte az elvárthoz képest lassabban valósulnak meg a dolgok, még azok is, amelyek nem igényelnek túl nagy befektetést, ezenkívül az egyeztetés hiánya, a rossz kommunikáció lenne, amit felróhatna a volt politikai ellenfeleknek. Gyors változásokra van szükség, mondta telefonon portálunknak.

Az RMDSZ-ből nem lép ki, úgy gondolja, sok értékes ember dolgozik a szervezetben, az udvarhelyszéki nőszervezet élén még szívesen vállalja az elnökséget, húsznál több női képviselő nyert mandátumot a környéken, sokan első alkalommal, őket szeretné segíteni a munkájukban.

Arra a kérdésre, hogyan értékeli az előzetes elvárásaihoz képest a 4 év képviselőséget a tanácsban, azt felelte, kudarcként éli meg, hogy nem lehetett Kányádiról elnevezett könyvtárunk, és az első két évben visszautasította a városvezetés az RMDSZ-frakció javaslatait, azt, hogy nem kaptak megfelelő információt azokról az ügyekről, melyekről dönteniük kellett a tanácsban. Sikerként a költségvetés módosítására tett javaslataik megvalósulását élte meg, illetve legutóbb a tanárok felszerelésének bővítését meg a vár körüli ingatlanvásárlásokra szánt összegek elkülönítését.