Az összeomlott Tamási bentlakása – percről percre, csütörtök

15 óra 33 perc: Portálunk megkeresésére Veres Stelian azt mondta, hogy nem nyilatkozott a ProTV riportereinek. Kérdésünkre, hogy volt-e szerződés a kivitelező és az Egyház között a bentlakás körüli munkálatokat illetően, Veres kitért a válasz elől. Bár azt mondta, hogy az ügyészség és a rendőrség is vizsgál egy szerződést, nem mondta ki, hogy létezik-e, megköttetett-e a szerződés, amelyenek hiányáról a ProTV ír. A gazdasági igazgató azt mondta, hogy kövessük az Érsekség hivatalos közleményeit.

14 óra: Dávidot örök nyugalomra helyezték.

14 óra: Veres Stelian, kanonok, a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség gazdasági igazgatója egy, a ProTV számára adott interjúban beismerte, hogy László Sándor Szilveszter cége, a SC Lareno Fa SRL szerződés nélkül dolgozott a bentlakás épületén, épülete körül. A ProTV cikkéből az is kiderül, hogy az ingatlan tulajdonosának és a munkálatok haszonélvezőjének, az Érsekségnek ki kellett volna neveznie egy építőtelep-vezetőt, aki felügyeli a munkálatok kivitelezését, de ezt nem tették, mert bizalmi alapon hagyták jóvá a munkát.

A videóban megszólal Ionuț Pătraș építőmérnök is, aki felmérte az összeomlott bentlakás körüli munkálatokat, és felvázolja a munkások által elkövetett hibákat.

13 óra 25 perc: Miért kellett ennek így történnie? Nehezen tudjuk elfogadni egy 18 éves fiatal ilyen tragikus távozását. Szeretnék némaságba burkolózni és veletek sírni – hangzik el a remegő hangú gyászbeszédben. Több százan gyűltek össze december 21-ének délutánjan a farkaslaki ravatalozónál – amelynek kapujáig ér a sor, és amelynek kapujában a román televíziók bemondói készítik riportjukat –, hogy utolsó útjára kísérjék a Gimi bentlakás összeomlásakor tragikus körülmények között elhunyt Sipos Dávidot.

12 óra: Csütörtökön kiengedik a Gimi bentlakás romjai alól kimenekített lányokat, erősítette meg a hírt a székelyudvarhelyi kórház sajtószóvivője, Zörgő Noémi. Hogy milyen állapotban vannak most, arról bővebben itt olvashatsz.

10 óra 50 perc: Nem hagyta jóvá szerda este a marosvásárhelyi bíróság az ügyészség aznap délutáni javaslatát, hogy 30 napos előzetes letartóztatást rendeljenek el a sáncásási munkálatokat végző cég ügyvezetője ellen. A bíróság 60 napos hatósági felügyelet mellett döntött, december 20-ától kezdődően.

Megállapították, hogy a vádlott egy körülbelül 2,30 méter mély árok ásását rendelte el közvetlenül a bentlakás épületének falai mellett, a beavatkozás nem volt engedélyezve

Hétfőn, december 18-án 16 óra körül összeomlott a Tamási Áron Gimnázium bentlakásának a teteje. A keresés majdnem 19 óráig tartott, mindenkit kihoztak. Az utolsóként kimentett fiút hiába próbálták újraéleszteni, elhunyt. Ambrus doktor szerint a kisfiú túl sokáig volt a romok alatt, szétnyomta a törmelék, a tüdeje tele volt homokkal, porral, le sem tudták dugni a tubust a lélegeztetéshez. Három lány kórházban van, egyikük súlyosan sérült, válságos állapotban van.

Az eset utáni történésekről gyorshírekben tájékoztatunk, ezeket összesítve ebben az anyagban tudod majd olvasni.

A keddi összefoglalót itt, a szerdait pedig itt találod.