Az országnak majdnem fele immunis

A legutóbbi adatok szerint a megbetegedés és az oltás révén a lakosság 44 százalékában alakult ki immunitás a koronavírus ellen, de vannak megyék, ahol ez jóval nagyobb – közölte keddi sajtótájékoztatóján Valeriu Gheorghiţă, az oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) vezetője.

A lakossági immunitás arányát az Országos Közegészségügyi Intézet mérte fel a megyék és a települések szintjén, a számításhoz a 2020 január elsején nyilvántartott romániai lakosságot vették figyelembe, amely akkor 19,3 millió fő volt. Ennek 44 százaléka rendelkezik jelenleg védettséggel a COVID-19-cel szemben, a beoltottságnak vagy a betegségből való kigyógyulásnak köszönhetően – számolt be a katonaorvos.

Gheorghiţă azt is elmondta, nagy eltérések mutatkoznak egyes megyék között: amíg Bukarestben, valamint Kolozs és Ilfov megyében a lakossági immunitás aránya meghaladja a 60 százalékot, három megyében az 50, tizenegy megyében a 40, huszonöt megyében pedig csak a 20 százalékot – írja az Agerpres.

Ami az átoltottságot illeti,

kedden az Agerpres hírügynökség arról számolt be a fent említett sajtótájékoztató után, hogy Bukarest oltásra jogosult, 12 év fölötti lakosságának 46,7 százaléka van beoltva. Tíz megyében több mint 30 százalékos, huszonöt megyében 20 és 29 százalék közötti az átoltottság, hét megyében viszont ez az arány kevesebb, mint 19 százalék.

Gheorghiţă korcsoportonkénti bontásban is bemutatta a lakosság átoltottságát.

A legmagasabb az átoltottsági arány a 60-69 éves korosztályban, ahol megközelítjük a 38 százalékot, egészen pontosan 37,7 százalék, ezt követi az 50-59 éves korosztály, ahol ez az arány 35,37 százalék, a 70-79 éves korosztályban pedig 35,15 százalék. A 12-15 évesek közül 24.131 személyt oltottak be legalább egy adaggal, ami 2,9 százalékos átoltottságot jelent, a 16-19 éves korosztályban pedig 136.019 személyt oltottak be legalább egy adaggal, ami lakossági szinten 16,6 százalékos oltási lefedettséget jelent” – sorolta. Az aznapi oltásra vonatkozó adatok szerint az országban összesen 4.897.183 személy kapott legalább egy adag vakcinát, közülük 4.740.652-en mindkettőt.

A megyei és a helyi átoltottságról

a legutóbbi adatok, amelyeket a vaccinare-covid.gov.ro weboldalon tettek közzé, július ötödikeiek. Ezek alapján továbbra is Borszék vezeti a Hargita megyei települések listáját 43,85 százalékkal, őket Csíkszereda, majd Maroshévíz követi. A megyeszékhelyen a lakosok 28,26, Székelyudvarhelyen 26,88 százaléka rendelkezik oltással. A városok közül Gyergyószentmiklós, Balánbánya, Székelykeresztúr, és Szentegyháza 20 százalék alatt áll.

Gyimesközéplok a legkisebb átoltottságú település, itt öt százalék alatti az átoltottak aránya. Szentábrahám, Korond, Oroszhegy, Parajd, Máréfalva és Varság átoltottsága sem éri el a 10 százalékot, velük szemben Farkaslaka vagy Boldogfalva súrolja a húsz százalékot.

Ha összevetjük ezeket a június elejei adatokkal, akkor alig pár százalékpontos növekedést tapasztalunk, viszont a megyék szintjén május elejéhez képest átlagosan eléri a tíz százalékot is a különbség.

A kormány képviselői és egészségügyi szakemberek is arra figyelmeztetnek, hogy a negyedik hullámra ez az immunizációs szint nem lesz elégséges, azzal számolnak, hogy a vírus különféle mutációinak túlságosan nagy terjedési teret hagy.

Kiemelt fotó: archívum