Az igazságügyminiszter mondjon le

Egyszerű indítványt nyújtott be szerdán a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a képviselőházban az igazságügyi miniszter lemondását követelve – írja az Agerpres.

A „Tudorel Toader és PSD-ALDE, el a piszkos kezekkel az igazságszolgáltatástól!” címet viselő indítványban a kezdeményezők meghunyászkodással, hazugsággal, felelőtlenséggel és rosszhiszeműséggel vádolják Tudorel Toadert, ezért kérik, hogy mondjon le tisztségéről.

A miniszter kedd este bejelentette, hogy az igazságügyi törvényeket módosító újabb sürgősségi rendeletet fogadott el a kormány. A jogszabály többek között arról rendelkezik, hogy az ügyészségek vezető tisztségeit ezután nem lehet ügyvivő jelleggel betölteni, és azt is megszabja, hogy a jelenleg tisztségben levő ideiglenes vezetők mandátuma 45 napon belül lejár. A rendelet azt is előírja, hogy ezután bírók is megpályázhatják az ügyészségi vezetői tisztségeket, amennyiben korábban ügyészként is tevékenykedtek. A kormány által elfogadott sürgősségi rendeletet kedden a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) és a legfőbb ügyész is bírálta.

Az indítványban élesen bírálják az igazságügyi törvényeket módosító legutóbbi sürgősségi kormányrendeletet, hangsúlyozva, hogy az ellentmond a jogállamiság elveinek, és csupán eszköz a kormánypártok számára „a parancsaiknak nem engedelmeskedő bírák és ügyészek elnyomására”.

Továbbá a PNL és az USR bírálják Toadert a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvénye miatt is, felróva neki, hogy nem történt előrelépés a börtönök zsúfoltságának csökkentése téren, és felelősnek tartják azért is, hogy bírálatok érték Romániát többek közt az Európai Bizottság, az Európa Tanács korrupcióellenes államcsoportja (GRECO), a Velencei Bizottság, az amerikai és más nyugati országok diplomatái részéről.