Az igazgató kocsiját sem kímélték

Sőt, az iskola kertje is megkapta a magáét. Akcióba lendültek a suhancok.
Fotó: GÁL ELŐD

Emlékszel a Jobb Világért Mozgalomra? 2017 decemberében mutattuk be az akkor ötödikes diákokból álló csoportosulást, akiknek az volt a céljuk, hogy jobb világot teremtsenek, állatokat védjenek, megtisztítsák környezetüket. Jó rockbandához híven, azóta a csapat feloszlott, a cél viszont nem változott. Most külön-külön tennék jobbá a világot, árulja el Jakab Attila Zoltán, a JVM egykori tagja, aki időközben megalapította a Székelyudvarhelyi Suhancok nevű öt-hat főből álló csoportot.

A hatodikos fiú nem árulja el nekünk, miért vált ki a Jobb Világért Mozgalomból, csupán annyit, hogy “profilt váltott”. Új társaságuk nem teljesen arról szól, mint a Jobb Világért Mozgalom, inkább az emberek: idősek és szegények megsegítését tűzték ki célul. Zoltán megnyugtat, a Jobb Világért Mozgalom még működik, továbbra is szerveznek különböző akciókat.

Őt azért keressük, mert kaptunk egy fülest, hogy kisiskolások szerveztek nagyszabású kupakgyűjtő akciót az Orbán Balázs Általános Iskola udvarán. És belépve az iskola kapuján megpillantom a rengeteg, műanyag kupakokkal teli zsákot. Egy zabolai lány, Bende Dorottya támogatásáért gyűjtik a kupakokat, Zoltán a LAB Életmentő Kupakok Egyesületének Facebook-oldalán látta meg, hogy így tudják segíteni a kislány műtétjét.

“A négyéves Bende Dorottyát egy hónapja neuroblasztómával diagnosztizálták Brassóban, majd Marosvásárhelyen megerősítették a diagnózist. Dorottyára kezelések sora vár és műtét Budapesten” – olvasható az említett Facebook-oldalon.

Az orvosok sem adtak sok esélyt arra, hogy életben marad, meg sem akarták műteni, most már a műtéten túl van, de még kezelések várnak rá, magyarázza az iskola aligazgatója, Nagy Endre. Azt is megtudjuk tőle, hogy a kezdeményezés teljes mértékben a gyerekeké. Egyszer csak kopogtattak és beállítottak az igazgatói irodába, és megkérdezték, kirakhatnak-e egy kicsi plakátot a felhívással és egy dobozt alája, amibe a kupakokat gyűjtik.

Az igazgatónak és az aligazgatónak annyira tetszett az ötlet, hogy a kicsi, észrevehetetlen plakátot egy nagy kartonlapra ragasztották, további szlogenekkel, hogy ezáltal jobban felhívják a figyelmet az akcióra. Ami végül sokkal jobban beindult a vártnál, “híre ment”, mondják az iskola vezetői. Azt hitték, hogy gyűl egy-két zsákkal, de egy idő után telefonon hívták az iskolát, e-mailt írtak nekik, hogy hoznának kupakokat. Volt olyan adományozó is, aki több mint öt zsák kupakkal érkezett.

Gábos Anna igazgató elmeséli, hogy még az autója motorháztetejére is rakott valaki egy zacskó kupakot. Sőt néhány zacskó kupak a kerítés deszkáira is fel volt akasztva reggel, hiszen este fél kilenckor bezárják az iskola kapuját.

Több olyan is akad az adományozók között, akinek nincs köze az iskolához. Volt, aki telefonált, hogy honnan kellene elvinniük a kupakokat, az igazgató és aligazgató kocsiba pattantak és mentek is értük. Az udvarról csütörtökön szállítják majd el beváltani a kupakkal teli zsákokat, addig várják a további adományokat.

A kupakokat le lehet adni, és többet adnak egy kilójáért, mint a műanyagpalackok esetében, az RDE-nél érdeklődünk a kupakok ára iránt, a hulladékgazdálkodási cég 1 lejt ad egy kilogrammért. Sőt, kiderült, egy vállalat is telefonált, és felajánlotta, hogy amennyi pénz összegyűl, ők is egy akkora összeggel támogatják a gyűjtést.

A jóindulat ott van az emberekben, csak meg kell adni nekik a kezdőlökést, a fiúk pedig képesek erre, újabb és újabb ötletekkel állnak elő. Legutóbb a dályai tűzkárosult családnak gyűjtöttek élelmiszert, és tudjuk például azt is, hogy egész télen egyedülálló öregasszonyoknál hányták a havat. A Horizont előtt takarítottak, mert mind itt laknak a negyedben. De volt, hogy madáretetőket helyeztek ki, vagy éppen patakmedret takarítottak, most az a céljuk, amit a plakátra is felragasztottak, hogy 1001 jótettet hajtsanak végre, ezért pedáloznak” – meséli el érdeklődésünkre Nagy Endre.

Hogy miért pont 1001 jótett? Ez inkább egy szlogenje a kis csapatnak, akik ha nem is pont ezeregyet, de minél több jó cselekedet végre szeretnének hajtani. A csapatot vezető diák, mielőtt elbúcsúznánk, még fontosnak tartsa felsorolni társai: Benczédi Boglárka, Kőmives Botond és Kincső, illetve Szövérdi Kriszta nevét. Megmagyarázza nekem a lapátolást is, “a kisebbeknek ugyebár több az energiájuk, erősebbek, és láttuk, hogy kínlódnak ezek a nénik”. Hogy mi lesz a következő jótett? Egyelőre nem tudni, de a kupakgyűjtést továbbra is folytatni fogják más gyerekek megsegítéséért.