Az évad utolsó bemutatójára készül a színház 

A 2023/2024-es évad utolsó bemutatójára készül a Tomcsa Sándor Színház, erről tartott sajtótájékoztatót kedden reggel az intézmény, számolt be szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a színház. Az új előadásukat, az Ördögölő Józsiást Tamási Áron azonos című mesejátéka alapján Szabó Attila írta és rendezte.

Nagy Pál igazgató elmondta, mivel rég nem készült a színházban gyerekelőadás, ezért a gyerekközönség már ki van éhezve rá. A darabot hat évnél idősebbeknek ajánlják. 

Lukács Emőke bábszínész, az előadás egyik szereplője elmondta: Szabó Attilával harmadszor dolgozik együtt a színház, Az öreg király hagyatéka, valamint a PETŐfi-SZELfi után. 

Szabó Attila azzal kezdte beszámolóját, hogy elmondta, az ő olvasatában minden színház kortárs, hiszen bármikor is született az adott szöveg, a jelenben kerül színpadra, hat a nézőre. 

„Tamási nagyszerű szerző, gyönyörű szövegekkel, nagyon izgalmas dramaturgiával. A 70 éves szövege már-már shakespeare-i fordulatokkal van ellátva, és ez a fondorlatossága miatt nagyon nehéz színpadra vinni. Nem csoda, hogy csupán 4-5 bemutatója volt mindezidáig. Emiatt nem tud teljes mértékben gyerekelőadás lenni, ugyanakkor felnőttelőadás sem.” – fogalmazott a rendező, hozzátette, a hosszú szövegbe bele kellett nyúlniuk, és meg kellett vágniuk annak érdekében, hogy a gyerekek számára ne csak érthető, de élvezhető is legyen. 

Ebben az előadásban a mesevilág absztrakciója kapcsolódik a mai valósághoz. Az egész egy tornateremben játszódik, ahol különféle sportágak vetélkednek egymásal. 

„Bár a fantasy világát a film mindig is jobban be tudta mutatni, amelyet a színház nem érhet utol, és nem is célja ezt tenni, azonban magát az embert a színház képes hitelesebben bemutatni.” – zárta mondandóját a rendező.

Pál Attila színművész, az előadás zenei vezetője elmondta, hogy a zene is, akárcsak a szöveg, hozza a tündérmesék világát, ugyanakkor mer modern is lenni. Az előadásban helyet kap élő- és beadott zene, továbbá kórus is énekel benne. Egy mini zenekar végig színpadon van, és effekteket játszik a cselekmény alá. A kórus pedig nagyban támaszkodik Ritziu Ilka-Krisztina, női főszereplő énekhangjára, aki a Bekecs Táncszínház munkatársa. Ritziu elmondása szerint ő elsősorban népdalt énekel, viszont nagyon örül annak, hogy ebben az előadásban ő, illetve a népdal más műfajban is megszólalhat.

A főszereplő páros férfi tagja, Jakab Tamás szerint a már említett absztrakció színészként egy nagy kihívást jelent, és jóval szélesebb színészi eszköztárat igényel, nem tévesztve szem elől az egyik legfőbb célt: a gyermekek nyelvezetére lefordítani a történéseket. Nehéz az is szerinte, hogy főszereplőként nem hőst alakít, hanem a lehető legegyszerűbb és legtisztább karaktert, aki a nála izgalmasabb személyiségek mellett kell követésre méltónak mutatkozzon. 

Mátravölgyi Ákos, a darab látványtervezője a magyarországi gyerekszínházak legfoglalkoztatottabb tervezője, aki nagyon hajlik az absztrakció felé. Korábban láthattuk munkáját már itthon PETŐfi-SZELfiben. A koreográfus a székelyudvarhelyi származású Györfi Csaba, aki ebben az évadban a Parasztoperában működött együtt a színház munkatársaival, 

Az előadás bemutatójára április 19-én, pénteken 18 órától lesz, amelyre a gyerekek számára ingyenes a belépés, a felnőtteknek pedig 10 lejbe kerül.